Burger moet centrale plaats krijgen in overheidsbegroting
01 Nov 2011, 05:00
foto


De Verenigde Naties (VN) ziet graag dat overheden een centrale rol toekennen aan de individuele mens bij het maken van staatsbegrotingen. Om dit doel te bereiken ontwierp de VN het ‘People Center Budgeting (PCB)' programma. Hiermee wordt in sommige landen al gewerkt. Suriname heeft als alle andere lidlanden van de VN ingestemd met dit programma.

Het is als pilotproject opgenomen voor de begroting van 2013. In deze pilot zijn opgenomen de ministeries van Onderwijs en Volksontwikkeling, Binnenlandse Zaken, Sport en Jeugdzaken en het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie van Financiën is belast met de uitvoering van dit project.

Oorzaak onrust
De economist Satcha Jabhar heeft onlangs tijdens een lezing van het United Nation Peoples Fund (UNFPA) aangegeven dat de VN tot de conclusie is gekomen dat de steeds toenemende onrust in de wereld te maken heeft met het overheidsbudget. Omdat de mens hierin niet centraal staat, zijn er geen gelijke kansen voor grote groepen om zich te ontwikkelen.

De grote onrust over de nu gaande Europese crisis en de naweeën van de financiële crisis in 2008 worden door de Jabbar ook in dit rijtje geplaatst. Een groot zorgpunt bij de VN is dat door verkeerde begrotingen er onder andere ook een toename is van werkloosheid in de wereld.

Het individu
Het PCB programma richt zich specifiek op ontwikkelingsprojecten van de gemeenschap en heeft als kenmerk dat overheidsbegrotingen als doel hebben gerichte welzijn en welvaart voor de individuele burgers. Jabbar zegt dat het programma een grote uitdaging is voor Suriname. “Niet zozeer de begroting zelf, maar het maken van een enorme omslag om nu anders dan we gewend zijn begrotingen te maken”. Ze wijst erop dat de manier waarop in Suriname begrotingen worden samengesteld een structuur is van meer dan vijftig jaren oud. De Nationale Assemblee is al bekend met PCB en staat volledig achter de invoer van dit programma.

Omdat het om een pilot project gaat zullen in de begroting van 2013 niet alle onderdelen van de pilotministeries meteen op de nieuwe manier begroot worden. Volgens Jabbar is het project nog in zijn kinderschoenen. Het is nu tijd om niet alleen de regering goed bewust te maken met PCB, maar meer nog de ambtenaren en structuren die verantwoordelijk zijn voor het opstellen van begrotingen.

Goed uitgangspunt
Het PCB heeft als voordeel dat het een instrument is van duurzaam beleid. Niemand kan er volgens Jabbar er op tegen zijn. “Het vergroot de effectiviteit van de overheidsuitgaven. De grootste uitdagingen van het project in Suriname zijn dat het voor de overheid een omslag is het ook uit te voeren. Dat het als pilot is ingezet op de vier ministeries is een goed uitgangspunt en teken.

Het zal echter veel voeten in de aarde kosten om mensen te motiveren het anders te gaan doen. Het vereist veel onderzoek, overleg maar het is niet veel anders, maar moeilijk om gedaan te krijgen”, zegt Jabbar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May