Parade en defilé in aangepaste vorm; sobere sfeer
26 Nov, 00:00
foto
Kinderen kijken hun ogen uit. Het rollend materieel trekt veel aandacht. Een pantserwagen op straat is heel ongewoon. (Foto's: René Gompers)


Een jongetje geniet met volle teugen van het defilé. Hij huppelt en juicht de verschillende gewapende troepen toe die vlak bij hem langs marcheren. Iets verder op en rond het Onafhankelijkheidsplein hebben delen van de 'vrije pers' moeite om bepaalde momenten vast te leggen; hoewel zij over een speciale badge beschikken voor het verslaan van Srefidensi op het Plein, zijn sommige locaties toch alleen toegankelijk voor de 'Official Press'. Een groep mensen viel over een banner bij het Plein: "die zwarte balk en die ster, is deze vlag wel van ons land?"

De parade en het defilé bij 48 jaar Onafhankelijkheid is 'gepast' geweest: er hebben minder troepen meegedaan en de route was veel korter geweest. Door de ramp in de goudput, waarbij vijftien levens verloren zijn gegaan, zijn de festiviteiten aangepast. Op het eerste gezicht was er weinig belangstelling van het publiek. Daar kwam later verandering in.  Een kleine massa heeft zich gemanifesteerd aan de Waterkant toen de Marine een demonstratie uitvoerde. Eerder is er een show geweest van parachutisten die 1 voor 1 op het Plein landden.


Sommige mensen vielen over een banner op het Plein tegenover het presidentieel paleis. Het kon er bij hen niet in dat naast de kleuren van de  Surinaamse vlag er ook zwarte balken en een 'vette' vijfpuntige ster in het ontwerp voorkomen. "Dat is toch niet onze vlag?" vroeg iemand zich luid af. "Zwarte kleuren en die ster... Nee toch."

Net naast de gewraakte banner, na het defilé, was een groep journalisten en cameramensen aan het 'vergaderen'.  Ze waren "absoluut niet van plan" om het vervolg van het Srefidensi programma te verslaan; de toespraak van de president in de tuin van het paleis. Uit protest omdat zij in hun bewegingsvrijheid beperkt zijn geworden geven ze aan.


Zoals de laatste jaren het geval is hebben journalisten die het evenement wilden verslaan zich van tevoren geregistreerd voor een 'Press badge'. Gebleken is echter dat de speciale badge beperkt toegang tot het Plein bood tijdens de parade en het defilé. Sommige plekken konden alleen ingenomen worden door de 'Official Press' zoals dat op andere speciale badges prijkte van de overheidsmedia. Uit protest hebben delen van de vrije pers de toespraak van de president niet verslagen en zijn eerder vertrokken.

Het jongetje is nog even enthousiast wanneer het rollend materieel langskomt. Tot de laatste pantser kijkt hij zijn ogen uit. Aan het eind van het defilé loopt de plek snel leeg. Alleen bij de shows van de maritieme eenheden en de parachutisten vormt de kleine massa zich weer. De rest van de middag is het rustig rond het Plein. In de avond is er een andere sfeer: het wordt steeds feestelijker en drukker in het uitgaanscentrum
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March