Cuba: Voedsel- en brandstoftekorten steeds nijpender
23 Nov, 09:13
foto
Laurent Alemany kijkt toe, terwijl haar moeder, Yohana Perdomo, de kleine hoeveelheid melkpoeder vasthoudt die ze nog hebben.


Hoge Cubaanse functionarissen hebben de afgelopen weken een steeds ernstiger momentopname gegeven van een zich verdiepende economische crisis in een reeks primetime-optredens op televisie, waarbij de omvang van de neergang in ongekend detail werd onthuld.

Minister van minister heeft het slechte nieuws gebracht nu het importafhankelijke, door de communisten geleide land een vierde jaar van crisis doorstaat en met een minimum aan buitenlandse valuta rondkomt, terwijl de productie keldert.

De voedselproductie, het aanbod van farmaceutische producten en het transport zijn sinds 2018 met minstens 50% gedaald, zeiden de topfunctionarissen, en bleven dit jaar grotendeels dalen als gevolg van chronische brandstoftekorten en stroomstoringen.

Cuba importeert het grootste deel van het voedsel en de brandstof die het consumeert, maar de inkomsten zijn sterk gedaald als gevolg van de pandemie, gehinderd door strenge Amerikaanse sancties en een wankelend toerisme, ooit een steunpilaar van de Caribische eilandeconomie.

"De ministers hebben nieuwe informatie verstrekt waaruit blijkt hoe ernstig de crisis is en dat de groei dit jaar zeer twijfelachtig is", zei de Cubaanse econoom Omar Everleny.

De productie van varkensvlees, rijst en bonen – allemaal basisproducten op het Cubaanse bord – is dit jaar met meer dan 80% gedaald ten opzichte van het niveau van vóór de crisis, terwijl de productie van eieren met 50% is gedaald, zei minister van Landbouw Ydael Jesus Perez.

"Het is slechts mogelijk gebleken om 40% van de brandstof, 4% van de kunstmest en 20% van het benodigde veevoer te verkrijgen", legt de minister uit.

Ziekenhuizen, die een tekort hebben aan basisbenodigdheden zoals hechtingen, katoen en gaas, hebben 30% minder chirurgische ingrepen uitgevoerd vergeleken met 2019, volgens gegevens die op de staatstelevisie zijn gedeeld tijdens een presentatie door eerste viceminister van Volksgezondheid Tania Margarita Cruz. Bijna 68% van de basisgeneesmiddelen is niet beschikbaar of schaars.

Het openbaar vervoer, dat van cruciaal belang is in een land waar weinigen over voertuigen beschikken, wordt ook gehinderd door brandstoftekorten en problemen bij het verkrijgen van reserveonderdelen.

Als er vóór de ineenstorting van de voormalige weldoener de Sovjet-Unie "2.500 bussen in Havana reden... vandaag zijn dat er nog maar 300, vergeleken met 600 vier jaar geleden", zei minister van Transport Eduardo Rodríguez Davila.

De ministers onthulden dat het binnenlandse vrachtverkeer blijft afnemen en de helft bedraagt van wat het in 2019 was. De industrie draait op 35% van de capaciteit.

De Cubaanse regering heeft erkend dat de staatseconomie hervormingen nodig heeft.

Lokale autoriteiten, die steeds meer onder druk staan naarmate de problemen en spanningen toenemen, hebben programma’s gelanceerd om de honger te beteugelen, huizen te bouwen en de transportstroom te verbeteren, maar blijven verlamd door een gebrek aan geld, zeggen ze.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May