Nederland: Anti-islampopulist Geert Wilders heeft voorsprong
22 Nov, 18:40
foto
Geert Wilders is vastbesloten om een einde te maken aan de binnenkomst van asielzoekers in Nederland. (Foto: Reuters)


De anti-islam-populistische leider Geert Wilders stevent af op een dramatische overwinning bij de Nederlandse verkiezingen, zo blijkt uit een exitpoll van Ipsos. Na 25 jaar in het Nederlandse parlement stevent zijn Partij voor de Vrijheid volgens de peiling af op 35 zetels, ruim vóór zijn naaste rivaal, een linkse alliantie.

Als het resultaat wordt bevestigd, zal het de Nederlandse politiek op zijn kop zetten.

Maar Wilders zal moeite hebben om partijen te vinden die zich bij hem in de regering willen aansluiten.

Geen enkele partij kan genoeg zetels winnen om alleen te regeren, en drie grote partijen achter hem hebben duidelijk gemaakt dat ze niet met Wilders willen samenwerken.

Maar in zijn overwinningstoespraak was hij strijdlustig: "Wij willen regeren en met 35 zetels zullen wij regeren."

De linkse alliantie onder Frans Timmermans zal naar verwachting op de tweede plaats komen met 26 zetels.

De oorspronkelijke favorieten om de race te winnen, de centrumrechtse liberalen onder nieuwe leider Dilan Yesilgöz, stevenen af op de derde plaats, voor een gloednieuwe centrumpartij onder klokkenluider Kamerlid Pieter Omtzigt.

Indien bevestigd, zal het resultaat schokgolven door heel Europa veroorzaken, aangezien Nederland een van de stichtende leden is van wat de Europese Unie  (EU) werd.

Wilders wil een referendum houden om de EU te verlaten, ook wel een 'Nexit' genoemd, hoewel hij erkent dat er geen nationale stemming bestaat om dat te doen.

Hij temperde ook zijn taalgebruik in de aanloop naar de stemming, door aan de vooravond van de stemming te zeggen dat er op dit moment dringender kwesties waren dan zijn belofte om de islam te verbieden, en hij was bereid dat op te schorten.

Maar in zijn overwinningstoespraak op woensdagavond verklaarde hij dat de Nederlandse kiezer gesproken had en gekozen had voor "een agenda van hoop".

Hij vertelde zijn aanhangers dat nu de campagne voorbij was, het tijd was om samen te werken en dat de Vrijheidspartij dit serieus zou doen vanuit een grote sterke positie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May