Minister Amoksi: Obstakels bij hulpverlening rampgebied
22 Nov, 00:00
foto
Hulpverleners uit Frans-Guyana zijn in Suriname aangekomen. Zij zijn gisteren naar het rampgebied vertrokken. Tot gisteren waren er 14 lichamen geborgen.


Er zijn enkele uitdagingen waarmee de autoriteiten te kampen hebben bij de mijnramp. Tot nu toe zijn 14 lichamen geborgen van personen die bedolven zijn geraakt onder het puin maandag. Er worden echter nog personen vermist, bevestigt minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie tegenover Starnieuws. Hij is dankbaar voor de hulp van de Fransen die vanaf dinsdag op gang is gekomen. 22 hulpverleners uit het buurtland zetten zich in bij het onderzoek. Goudmaatschappij Zijin verleent logistieke assistentie.

Minister Amoksi merkt op dat de berg waar de ramp zich heeft voltrokken erg hoog is. De ondergrond is heel zacht. Er bestaat nog steeds instortingsgevaar. Dit maakt het moeilijk voor reddingswerkers om verder te zoeken naar vermisten. Er moet omzichtig te werk worden gegaan.

De regering heeft een cluster van ministers samengesteld die overleg voert met diverse betrokkenen. Het gaat om de ministers van Justitie & Politie, Defensie, Natuurlijke Hulpbronnen, Regionale Ontwikkeling & Sport en Volksgezondheid. Gisteravond was er een bespreking van onder andere ministers, diverse autoriteiten uit het gebied, de Franse ambassadeur, NCCR, de politie, districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon.

Minister Krishna Mathoera van Defensie deelde dinsdag in De Nationale Assemblee mee dat twee personen die betrokken waren bij de ramp, medische hulp hebben gekregen. Een gewonde is opgenomen in het ziekenhuis, terwijl een andere persoon na behandeling naar huis mocht. Zij deelde mee dat een team is samengesteld onder leiding van de directeur van de Medische Zending, Herman Jinti, voor mentale hulp. Hij wordt bijgestaan door diverse deskundigen. Ook het Psychiatrisch Centrum Suriname.

Er is nog geen besluit genomen over wanneer de nationale rouw zal worden afgekondigd. Minister Amoksi legt uit dat de ontzielde lichamen nog geïdentificeerd moeten worden. Ook moet nog gezocht worden naar vermisten. Gehoopt wordt dat vandaag meer duidelijkheid komt in de situatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May