Column: Wedstrijdritme
16 Nov, 00:59
foto


Dat Robinhood goede zaken doet in de regio, staat buiten kijf. De prestaties van de rood-groenen zijn de afgelopen tijd voldoende belicht. De groep onder leiding van trainer Roberto Gödeken heeft zelfs een finaleplek voor het Caraibisch kampioenschap op zak, nadat de laatste horde genaamd Moca fc, succesvol werd genomen. Zulks, nota bene na een vroege rode kaart voor hun doelpuntenmachine, die zich liet provoceren. De jongste prestatie van Robinhood heeft duidelijk gemaakt dat de ploeg karakter heeft. De spelers zijn niet in paniek geraakt na de vroege rode kaart en hebben de schade in de uitwedstrijd beperkt tot slechts een tegendoelpunt. Dat is een niet te onderschatten prestatie voor een amateurploeg en geeft aan dat de spelers zich bewust zijn van de mogelijkheden: een plek in de finale en plaatsing voor de Concacaf champions league.

Over de manier van trainen valt vooralsnog niets op te merken, want de ploeg heeft getoond het niveau in de regio aan te kunnen. De ene club met een professionele status, na de andere werd door onze amateurs aan hun zegekar gebonden. Eind van deze maand staat Robinhood in de finale van de Caribbean cup, met als inzet niet alleen het kampioenschap, maar ook een plek in de achtste finales van de Concacaf champions league. Aan de ene kant lijkt de lange tussenpoos voordelig, omdat er dan flink getraind kan worden naar het meetmoment toe. Aan de andere kant daarentegen is de tussenpoos akelig lang, omdat de competitie hier te lande reeds geruime tijd stil ligt. Met trainingen alleen kan je spelers niet op het gewenste niveau klaarstomen voor zo een cruciale wedstrijd, omdat je op de training nooit alle aspecten van een wedstrijd zal kunnen nabootsen. Het gevolg is dus dat de spelers ondanks veel trainingsuren, niet op het gewenste niveau zullen kunnen komen omdat ze wedstrijdritme tekortkomen.

Om een goede beurt te kunnen maken tijdens de aanstaande finalewedstrijden, is het spelen van oefenwedstrijden onontbeerlijk voor het wedstrijdritme van de spelers. Aangezien het kortdag is, wordt het misschien moeilijk om een buitenlandse club te interesseren voor een oefenwedstrijd, maar mijn inziens mag het geen probleem zijn om een lokale club te benaderen voor een oefenwedstrijd. Voor de cohesie binnen de ploeg is het goed om een trainingskamp op te zetten, zodat spelers elkaar ook in ander verband beter leren kennen en aanvoelen, echter moet de noodzaak van oefenwedstrijden niet over het hoofd gezien worden.

Robinhood is momenteel in goede doen en om het zo te houden moet niets aan het toeval overgelaten worden. Lokale verenigingen kunnen zich aanbieden om oefenwedstrijden te spelen en zo Robinhood helpen om op het juiste moment te pieken. De tegenstander heeft in aanloop naar het treffen, meerdere wedstrijden af te werken en zal -bij een ongewijzigde situatie voor onze landskampioen-, in het voordeel kunnen zijn wat wedstrijdritme betreft. Iedereen die een bijdrage kan leveren om de landskampioen te helpen haar grenzen te verleggen, zou zich moeten scharen achter de Rood-groenen, zodat zij als pioniers voor Surinaamse clubs de weg kunnen plaveien.

Mireille Hoepel
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November