VS keurt Chikungunya-vaccin goed
11 Nov, 08:51
foto
Het Chikungunya-virus wordt overgedragen door muggen, meestal Aedes (Stegomyia) aegypti en Aedes (Stegomyia) albopictus. (Getty Images)


De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft 's werelds eerste vaccin tegen chikungunya goedgekeurd, dat zij beschouwt als een "opkomende mondiale bedreiging voor de gezondheid". De door muggen overgebrachte ziekte veroorzaakt koorts en gewrichtspijn en kan fataal zijn voor pasgeborenen.

Verwacht wordt dat de goedkeuring van de FDA de wereldwijde uitrol van het vaccin zal versnellen.

Dit jaar zijn er in september ongeveer 440.000 gevallen van chikungunya gemeld, waaronder 350 sterfgevallen.

Er bestaat momenteel geen specifiek medicijn om chikungunya te behandelen. Zuid-Amerika en Zuid-Azië hebben dit jaar het meeste aantal gevallen gezien van de ziekte.

Het vaccin met de naam Ixchiq is goedgekeurd voor mensen van 18 jaar en ouder die een hoog risico lopen om de ziekte op te lopen, zei de FDA vrijdag. Het is ontwikkeld door het Europese Valneva en zal in één keer worden toegediend.

"Infectie met het chikungunya-virus kan leiden tot ernstige ziekten en langdurige gezondheidsproblemen, vooral bij oudere volwassenen en personen met onderliggende medische aandoeningen", aldus Peter Marks, een hoge functionaris van de FDA.

Volgens de FDA zijn er sinds 2008 minstens vijf miljoen gevallen van chikungunya gemeld. Andere symptomen zijn huiduitslag, hoofdpijn en spierpijn. Gewrichtspijn kan maanden of zelfs jaren aanhouden.

Mensen in tropische en subtropische gebieden van Afrika, Zuidoost-Azië en delen van Amerika lopen het grootste risico op infectie, omdat muggen die het chikungunya-virus dragen in deze gebieden endemisch zijn.

"Het chikungunyavirus heeft zich echter naar nieuwe geografische gebieden verspreid, waardoor de wereldwijde prevalentie van de ziekte is toegenomen", aldus de FDA.

Uit gegevens van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding bleek dat Brazilië dit jaar met 218.613 het hoogste aantal gevallen heeft gehad.

Ook in India, waar de hoofdstad Delhi in 2016 een grote uitbraak kende, zijn ruim 93.000 gevallen gemeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May