Santokhi: Licht zal groter en sterker schijnen
11 Nov, 00:57
foto
Ram en Sita komen aan op het Onafhankeiijkheidsplein. (Foto's: René Gompers)


Duizenden mensen zijn vrijdagavond getogen naar het Onafhankelijkheidsplein om het aansteken van de Suriname Dia en het spektakel daaromheen, mee te maken. President Chan Santokhi merkt op dat het licht in Suriname groter en sterker gaat schijnen: de economie is weer gezond en stabiel, schulden zijn herschikt, en in de nabije toekomst is er een bloeiende olie- en gasindustrie.

Een kleurrijke Ramlila, de flying Hanuman. Ook Sita, Ram en Lachmon zijn 'vliegend' met de Pushpak op het Plein aangekomen. De Suriname Dia is door Ram en Sita aangestoken. Daarna mochten de president en de first lady ghee toevoegen aan het vuur.

De ceremonie rond het aansteken van de reuzen dia is voor de 16e keer georganiseerd. Voorzitter Anil Manurath is blij met de grote opkomst temeer omdat "a olie diri." Hij en Santokhi benadrukken dat de ceremonie een multicultureel evenement is geworden: "Een symbool voor de eenheid tussen de verschillende groepen en culturen."

Santokhi merkt op dat nog veel mensen in duisternis verkeren en roept de samenleving op verlichting te helpen brengen voor die groep.

"Divali herinnert ons dat er ook in donkere tijden er een lichtstraal kan zijn die schaduwen  kan verdrijven," merkt Santokhi op. "Laten we samen de weg verlichten naar een betere toekomst."

"Ook betekent Divali voor Suriname dat we afgelopen 3 jaren, zeker met ons regeerbeleid, zware hervormingen hebben gekend," haalt Santokhi aan. "Maar we hebben de economie weer gezond gemaakt. We hebben het weer op het juiste spoor gebracht. We hebben onze schulden kunnen herschikken. En we hebben een basis gelegd voor duurzame ontwikkeling. Verder hebben we een stabiele economie gerealiseerd met zware offers die het volk heeft gebracht."

President Chan Santokhi en first lady Melissa zetten ghee in de Suriname Dia. (Foto: René Gompers)

"Dat Divali vandaag in het teken mag staan dat er weer verlichting komt," merkt het staatshoofd op. "Dat er weer licht is in de tunnel. Het licht gaat de komende tijd, de komende maanden, komende jaren alleen maar sterker en groter worden voor ons allemaal. Licht voor een betere toekomst. En dat is ook te merken in de sector van olie en gas waarbij internationale oliemaatschappijen en investeerders zich nu aandienen."

Santokhi: "Ook in de agrarische - en andere productieve sectoren  merken we de belangstelling van investeerders die nu investeren en bijdragen aan de werkgelegenheid die verlichting gaat brengen. Het sociaal programma zal effectief worden uitgevoerd voor de samenleving om ook voor de kansarmen en kwetsbare groepen verlichting te brengen. Aan die periode van onzekerheid komt een einde. Het licht van Divali zal in veel gezinnen beginnen te schijnen en zal geloof en liefde brengen voor onze samenleving."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May