VS: Israël stemt in met dagelijkse pauzes Gaza-aanvallen
10 Nov, 08:37
foto
Rook stijgt op na een Israëlische luchtaanval in de wijk Tel al-Hawa, waar op 9 november gebouwen in het zuidelijke deel van Gaza-stad zwaar beschadigd raakten of instortten. (Foto: Anadolu)


Het Witte Huis zei donderdag dat Israël ermee instemde de militaire operaties in delen van Noord-Gaza vier uur per dag te onderbreken, maar er was geen teken van een onderbreking in de gevechten die duizenden hebben gedood en de enclave aan de kust hebben verwoest.

De pauzes, die mensen in staat zouden stellen langs twee humanitaire corridors te vluchten en die zouden kunnen worden gebruikt voor de vrijlating van gijzelaars, waren belangrijke eerste stappen, zei John Kirby, woordvoerder van de nationale veiligheid van het Witte Huis.

Maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu suggereerde dat eventuele pauzes verspreid zouden zijn, en er was geen officiële bevestiging van een plan voor terugkerende pauzes.

Op de vraag of er een "stopzetting" van de gevechten zou komen, zei Netanyahu op Fox News Channel: "Nee. De gevechten gaan door tegen de Hamas-vijand, de Hamas-terroristen, maar op specifieke locaties gedurende een bepaalde periode van een paar uur hier of een paar uur daar, willen we de veilige doorgang van burgers uit het gevechtsgebied vergemakkelijken en dat doen we ook."

Op de grond in het noorden van Gaza waren er geen berichten over een stilte in de gevechten. Israëlische troepen hebben Gaza-stad omsingeld en de tanks rukken op naar het hart van de stad, terwijl ze op Hamas-militanten jagen. Beide partijen meldden dat ze elkaar zware verliezen hadden toegebracht tijdens hevige straatgevechten.

Israëlische functionarissen spraken meer in het algemeen over maatregelen die leken overeen te komen met al bestaande regelingen. De afgelopen dagen heeft Israël burgers drie tot vier uur per dag een veilige doorgang langs de hoofdroute naar het zuiden van Gaza toegestaan. De opmerkingen van het Witte Huis suggereerden dat er een tweede route zou worden geopend.

"We ondernemen lokale en nauwkeurige maatregelen om de uitgang van Palestijnse burgers uit Gaza-stad naar het zuiden mogelijk te maken, zodat we hen geen schade toebrengen. Deze dingen doen geen afbreuk aan de oorlogsgevechten", zei de Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant.

Tijdens een avondpersconferentie zei de Israëlische militaire woordvoerder admiraal Daniel Hagari dat troepen een inbreuk hadden gepleegd op wat hij omschreef als een "Hamas-veiligheidskwartier" in Noord-Gaza, dat onder meer commandocentra, munitiefabrieken en andere posten omvatte.

"We hebben meer dan vijftig terroristen bevochten en geëlimineerd. We hebben veel wapens gevonden. We hebben ook veel inlichtingenmateriaal gevonden dat we zullen meenemen en bestuderen. We zijn doorgegaan met het ontruimen van dit gebied en andere gebieden", zei Hagari.

Gecoördineerde pauzes

VN-woordvoerder Stephane Dujarric zei dat elk programma voor pauzes in de strijd moet worden gecoördineerd met de Verenigde Naties (VN) "vooral wat betreft de kwestie van timing en locatie."

"En om dit op een veilige manier voor humanitaire doeleinden te kunnen doen, moet er uiteraard overeenstemming zijn met alle partijen bij het conflict om echt effectief te zijn", zei hij.

Israël ontketende zijn aanval op Gaza als reactie op een grensoverschrijdende Hamas-aanval op Zuid-Israël op 7 oktober, waarbij gewapende mannen 1.400 mensen doodden, voornamelijk burgers, en ongeveer 240 gijzelaars namen, volgens Israëlische cijfers. Israël zegt dat het 33 soldaten heeft verloren in Gaza.

Palestijnse functionarissen zeiden donderdag dat 10.812 inwoners van Gaza zijn gedood, waaronder ongeveer 40% kinderen, bij lucht- en artillerieaanvallen. Er heeft zich een humanitaire catastrofe voltrokken nu de basisvoorraden opraken en gewonde mensen een kwetsbaar medisch systeem overweldigen.

Barbara Leaf, de Amerikaanse topdiplomaat voor het Midden-Oosten, vertelde woensdag aan een congrescommissie dat het aantal doden in Gaza "zelfs hoger zou kunnen zijn dan wordt geciteerd. We zullen het pas weten als de wapens zwijgen."

Gezondheidsfunctionarissen en hulporganisaties in Gaza zeggen dat het dodental waarschijnlijk verder zal stijgen naarmate reddingswerkers meer lichamen uit het puin van verwoeste gebouwen halen.

Eerder zei een Amerikaanse functionaris, sprekend op voorwaarde van anonimiteit, dat de hoofden van de CIA en de Israëlische inlichtingendienst Mossad, donderdag in Doha een ontmoeting hadden met de premier van Qatar om de parameters te bespreken van een deal voor de vrijlating van gijzelaars en een pauze in de gevechten tussen Hamas en Israël.

In het noorden van Gaza zijn Israëlische troepen dichter bij twee grote ziekenhuizen gekomen waar burgers hun toevlucht hebben gezocht, terwijl ze zich in het Al Shifa Ziekenhuis en het Al-Quds Ziekenhuis hebben verzameld te midden van grondgevechten en Israëlische luchtaanvallen.

Israël, dat heeft beloofd Hamas te zullen elimineren, zegt dat de groep Al Shifa gebruikt om commandoposten en toegangspunten tot een uitgebreid tunnelnetwerk onder Gaza te verbergen. Hamas en het ziekenhuis hebben die bewering ontkend.

De opmars van Israël riep vragen op over wat de plannen zouden kunnen zijn als het het ziekenhuis bereikt. Terwijl het gebruik maakt van explosieven om de tunnels van Hamas elders te vernietigen, roepen de internationale wetten op tot bescherming van medische voorzieningen en ontheemden die daar schuilen.

Schrijnende taferelen
In Parijs kwamen functionarissen uit ongeveer 80 landen en organisaties bijeen om de humanitaire hulp aan Gaza te coördineren en manieren te vinden om gewonde burgers te helpen ontsnappen aan de belegering, die nu de tweede maand ingaat.

"Zonder een staakt-het-vuren, opheffing van de belegering en willekeurige bombardementen en oorlogvoering, zal het verlies van mensenlevens doorgaan", zei Jan Egeland, secretaris-generaal van de Noorse Vluchtelingenraad.

Israël en zijn belangrijkste geldschieter, de Verenigde Staten, zeggen dat een volledig staakt-het-vuren ten goede zou komen aan Hamas, en de Israëlische minister van Defensie herhaalde donderdag dat er geen staakt-het-vuren zou komen.

Burgers die donderdag van noord naar zuid Gaza vluchtten, vertelden over een schrijnende reis. "We zagen lichamen in ontbinding, mensen uit burgerauto’s, burgers zoals wij, geen militaire auto’s of verzetsmensen", zei Khaled Abu Issa nadat hij met zijn gezin naar het zuiden was overgestoken in Wadi Gaza.

Ook op andere breuklijnen zijn de spanningen gestegen. De Libanese islamitische groepering Hezbollah zei dat het raketten over de grens op Israël afvuurde, en het Israëlische leger zei dat het reageerde met artillerievuur.

Een ongeïdentificeerde drone raakte donderdag een civiel gebouw in de Zuid-Israëlische stad Eilat en veroorzaakte lichte schade, zei het Israëlische leger, en de Jemenitische Houthi-beweging zei dat het ballistische raketten afvuurde op de havenstad aan de Rode Zee.

Tien Palestijnen werden gedood door Israëlische troepen bij een aanval op de stad Jenin en het vluchtelingenkamp op de bezette Westelijke Jordaanoever, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het Israëlische leger zei dat het terrorismebestrijdingsaanvallen uitvoerde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May