Gezamenlijke bonden willen in het weekend uitsluitsel
09 Nov, 17:00
foto
Een menigte trotseerde de felle zon en gaf gehoor aan de oproep van hun bonden om vandaag gezamenlijk naar De Nationale Assemblee te gaan. (Foto's: René Gompers)


"Als er geen verandering komt, als het niet merkbaar is in de zakken van de werkers…dan is dit een trailer. Dan a film o bigin," geeft vakbondsleider Marcia Clumper, Assembleevoorzitter Marinus Bee mee voordat hem een motie wordt voorgelezen en overhandigd. Honderden personen hebben donderdag deelgenomen aan de protestmars van een coalitie van bonden, tegen de verhoging van BTW op brandstof én BTW heffing op nutsvoorzieningen als stroom, water en kookgas. Voor maandag wordt een grotere groep gemobiliseerd.

Zoals afgesproken hadden de mensen zich al vroeg verzameld op het Kerkplein. Vandaar is men gelopen via de Lim A Postraat in tegenrichting van het verkeer, naar De Nationale Assemblee. Het gebied rondom het Onafhankelijkheidsplein vanaf Waka Pasi tot het Oude Vlaggenplein, was met dranghekken afgesloten. De grote groep demonstranten is vanaf de Waterkant toegang verschaft naar het parlement. De mensen waren zeer verhit. Dat kwam niet alleen door de felle zon.

Met de motie wordt onder andere geëist dat BTW "voornamelijk de heffing op brandstof, kookgas en nutsvoorzieningen, onmiddellijk wordt stopgezet en wordt teruggedraaid en de belastingschijven op aanvaardbaar niveau worden vastgesteld." Ook is benadrukt dat "vakbondsmiddelen" ingezet zullen worden tot de eisen zijn ingewilligd. Ook is aangedrongen "dat de regering erop toeziet dat er een halt wordt toegeroepen tegen alle manipulerende handelingen vanuit de regering jegens de werkende klasse en gepensioneerden."

Assembleevoorzitter Bee heeft aangegeven het protest en de motie "zeer serieus" te nemen en dat hij eraan gaat werken dat er zo snel mogelijk een reactie komt. Na het indienen bij het parlement is een deel van de protesterenden naar het Kabinet van de President getogen om ook daar de motie in te dienen. Het document is door directeur Adjay Moensi in ontvangst genomen. Hij gaat ervoor zorgen dat de president het gauw onder ogen krijgt.

Aan de Waterkant zijn de deelnemers door enkele vakbondsleiders toegesproken. Ze hebben aangegeven onder de indruk te zijn van de opkomst en het ordelijk verloop. Ze geven de regering en de Assemblee een dag om de motie door te nemen, een reactie wordt uiterlijk in het weekend Assembleevoorzitter heeft aangegeven het protest en de motie "zeer serieus" te nemen en gaat eraan werken dat er zo snel mogelijk een reactie komt. Na het indienen bij het parlement is een deel van de protesterenden naar het Kabinet van de President getogen om ook daar de motie in te dienen. Het document is door directeur Adjay Moensi in ontvangst genomen. Hij gaat ervoor zorgen dat de president het gauw onder ogen krijgt.

Aan de Waterkant zijn de deelnemers door enkele vakbondsleiders toegesproken. Ze hebben aangegeven onder de indruk te zijn van de opkomst en het ordelijk verloop. Ze geven de regering en de Assemblee een dag om de motie door te nemen, een reactie wordt uiterlijk in het weekend verwacht. Morgen gaan de bonden individueel hun leden tijdens vergaderingen informeren over de volgende stappen. Maandag om 10 uur komen ze weer massaal bij elkaar. De locatie wordt "tijdig bekendgemaakt". Morgen gaan de bonden individueel hun leden tijdens vergaderingen informeren over de volgende stappen.
pdf-icon.gif Motie_gezamenlijke_vakbonden_8_november_2023.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May