El Niño-regens verwoesten wijken in Paraguay
09 Nov, 22:30
foto
Bewoners in Ayolas, Paraguay, naast een ondergelopen straat, nadat de rivier de Parana buiten haar oevers trad als gevolg van zware regenval stroomopwaarts. (Foto via Saltwire)


Zware regenval veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño heeft honderden mensen naar schuilplaatsen in de stad Ayolas in het zuiden van Paraguay gestuurd, terwijl bewoners zich schrap zetten voor nog meer overstromingen onderweg.

Minstens vijf wijken in de stad, ongeveer 300 km van hoofdstad Asuncion, stonden onder water nadat stormen vorige week ervoor zorgden dat de rivier de Parana buiten haar oevers trad.

Volgens schattingen van het nationale ministerie van Noodhulp werden in het hele land zo'n 35.000 mensen getroffen door de regen, terwijl de lokale autoriteiten in Ayolas, vlakbij de grens met Argentinië, zeiden dat er ongeveer 3.700 ontheemden waren.

"Ze waarschuwden ons dat het water sterk steeg, dus het hele gezin ging de straat op", zegt de 61-jarige Ayolas-bewoner Pascacio Mercado. "Bij zonsopgang had het water mijn huis en dat van mijn buren bereikt en begon het naar binnen te stromen."

Woensdag gebruikten sommige kinderen alternatieve methoden om naar school te gaan, terwijl ze met kleine bootjes door de nog steeds ondergelopen straten van de stad navigeerden.

"Ik verliet mijn huis voordat de overstromingen kwamen, dus kwam ik hier om mijn kamp op te slaan", zei de 51-jarige schoenmaker Mariano Medina, zittend onder een zeildoek.

Weerexperts voorspellen dat er dit weekend meer onweerswolken zullen komen als gevolg van het El Niño-effect, veroorzaakt door een opwarming van de Stille Oceaan en het aanzetten tot extreme weersomstandigheden in heel Amerika.

"El Niño is al van kracht", zegt Eduardo Mingo, hoofd van het meteorologie-instituut van Paraguay. "We zaten te wachten tot hij zijn gezicht zou laten zien, en nu zien we dat hij met deze intense regenbuien het zuid-zuidoosten treft."

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zei woensdag dat El Niño minstens tot april 2024 zal duren, waardoor de temperaturen zullen stijgen in een jaar dat op weg is om het warmste ooit te worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May