Column: Selectieve perceptie
09 Nov, 00:59
foto
Illustratie: glansreijk.nl


Dagelijks gebeurt er heel veel om ons heen, meer dan we zelfs kunnen verwerken. Dat is maar goed ook, want al die indrukken zouden ons weleens kunnen overweldigen. We zijn dus enorm blij dat we het vermogen hebben om slechts een klein deel van alles wat er om ons heen gebeurt bewust waar te nemen door te selecteren welke informatie we tot ons nemen. Door dit bijzonder vermogen dat bekend staat als selectieve perceptie, hebben we een uniek referentiekader (filters). Iedereen kan dus zelf zijn of haar interesses vaststellen en zich daarin verdiepen, wat daarbuiten valt merken we niet eens op. Vermeldenswaard is dat zelfs binnen ons referentiekader de informatiestroom overweldigend kan zijn, waardoor we noodgedwongen nog een heleboel informatie negeren.

Het vermogen dat we als mens hebben om zelf te bepalen waaraan we onze aandacht geven, maakt dat het weleens gebeurt dat we binnen ons vakgebied niet op de hoogte zijn van bepaalde informatie. Dat hoeft op zich geen problem te zijn, want tegenwoordig kan je informatie simpel terughalen op het internet. Iedereen die dat zou willen, kan dus op elk gewenst moment voor hem of haar relevante informatie, oproepen. Het wordt echter wel een probleem wanneer invloedrijken dit vermogen gebruiken om slechts informatie in hun vakgebied die in hun straatje past, niet alleen tot zich te nemen, maar ook de traditionele massamedia en social media gebruiken om de publieke opinie te beinvloeden met deze selectieve informatie.

Het staat als een paal boven water dat Robinhood een geweldige periode doormaakt. Zo heeft deze voetbalvereniging niet alleen beslag gelegd op de nationale titel, maar ook de Concacaf Caribbean Club Shield werd in de wacht gesleept. De club heeft zich verder ook geplaatst voor de finale van de Concacaf League en daarmee ook voor de Concacaf Champions League. Velen zijn geneigd de resultaten van dit team af te zetten tegen de resultaten van de nationale ploeg en zijn de mening toegedaan dat de club een betere job zou doen en roepen zelfs dat de beroepsvoetballers bedankt moeten worden en dat Robinhood moet acteren als de nationale ploeg. Gelukkig heeft de trainer van Robinhood eerder al laten doorschemeren dat de snelheden in het professionele circuit van een ander kaliber zijn dan de snelheden waarmee er hier te lande wordt gevoetbald. Voorts heeft de assistant-trainer van deze club onlangs ook aangegeven dat de hoofdtrainer veel leert van de bondscoach. Verder heeft zelfs de aanvoerder van Robinhood aangegeven dat het onjuist is om te menen dat zijn club een betere job zou doen dan de beroepsvoetballers.

Voordat een aanvang werd gemaakt met het diaspora-project, hebben nationale selecties volledig bestaande uit lokale voetballers, keer op keer hun uiterste best gedaan om een rol van betekenis te vervullen in de regio en of een ticket te bemachtigen voor een voetbaleindronde. Een bezoek aan de FIFA-website laat ons zien dat Suriname ondanks tig-pogingen, tot nu toe nimmer erin geslaagd is om plaatsing voor een eindronde te realiseren. In vergelijking met die hele lange tijd waarin vergeefse pogingen zijn gedaan om dit doel te bereiken, staat dit diaspora-traject nog in de kinderschoenen. Het is noodzakelijk om het transformatieproces van Natio kritisch te begeleiden, maar daarbij is redelijkheid onontbeerlijk. Ik kan niet voldoende benadrukken dat succes niet uit de lucht komt vallen, maar het resultaat is van gecombineerde inspanningen en dat kost niet alleen geld, maar ook tijd.

Mireille Hoepel

Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November