Suriname en China halen defensiebanden aan
08 Nov, 06:52
foto
Defensieminister Krishna Mathoera en Generaal Zhang Youxia, vicevoorzitter van China's Centrale Militaire Commissie in Beijing. (Beeld CCTV)


Suriname heeft zijn defensiebanden met China weer aangehaald. Defensieminister Krishna Mathoera voerde op 1 november een bilateraal overleg met generaal Zhang Youxia, vicevoorzitter van China's Centrale Militaire Commissie in de Chinese hoofdstad Beijing.

De defensiesamenwerking wordt intensiever en China heeft gelijk steun voor de capaciteitsversterking, zoals trainingen, aangeboden. "De generaal heeft ook een aanzienlijke grant toegezegd voor 2023 en 2024", zegt Mathoera aan Starnieuws. De Surinaamse defensie mag zelf beslissen wat zij met deze financiële middelen wil doen. Zodra het aanbod formeel binnen is, gaat de bewindsvrouw om de tafel met de legerleiding om de besteding ervan te bepalen.

In de relatie China en de Caribische regio, neemt de betrekking met Suriname een vooringenomen positie in, stelde Zhang tegenover de Chinese media. De betrekking met Suriname, stelde hij als voorbeeld van vriendschappelijke coëxistentie en rechtvaardige behandeling tussen naties. Hij gaf aan dat de relatie tussen de twee legers zich in een goed tempo heeft ontwikkeld en China bereid is om de strategische coördinatie met Suriname te versterken. De praktische samenwerking wordt uitgebreid en de ontwikkeling van de bilaterale militaire betrekkingen wordt bevorderd.

Het overleg vond plaats in de marge van de 10e Beijing Xiangshan Forum over defensie van 29 tot en met 31 oktober. Op uitnodiging van het Zuid-Aziatisch land namen Mathoera en twee hoge legerofficieren hieraan deel. Zhang opende het internationale evenement met als thema 'Gemeenschappelijke veiligheid, duurzame vrede'; China zit sinds de laatste week van oktober zonder een defensieminister.

De oorlogen tussen Rusland-Oekraïne en Hamas-Israël voerde zowat de boventoon in de speeches van tal van sprekers. Zhang pleitte voor vreedzame politieke oplossingen en vredesbesprekingen in beide gevallen. In het Israëlisch-Palestijns conflict dringt hij aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren.

"De Chinese strijdkrachten zijn bereid om samen te werken met alle partijen om het wederzijdse vertrouwen in veiligheidskwesties voortdurend te laten groeien, en de veiligheidsarchitectuur, het veiligheidsbeheer en de samenwerking op veiligheidsgebied te verbeteren", aldus de generaal.

Mathoera vindt deelname aan zulke conferenties heel belangrijk. Elke oorlog in de wereld heeft impact op de internationale gemeenschap, ook op Suriname. "In elk conflict gaan landen voor blok- en coalitievorming. En het is goed om de visies van andere landen te horen zodat je eigen rol als land daarin kan bepalen en weten wat de impact voor jou zal zijn."

Mensen en landen maken op basis van hun belangen keuzes en handelen verschillend. "De een stelt het algemeen belang voorop en de andere een eigen belang. Dat maakt de wereld samenleving heel complex," stelt de bewindsvrouw. "Het is belangrijk om te blijven praten over wereldvrede en – veiligheid. En niet ervan uit gaan 'van al praat ik niemand luistert en de oorlog gaat door'."

Voor Mathoera blijft communicatie en stimuleren van dialoog van belang. Hoe meer mensen erover praten, hoe meer landen voor dialoog kiezen en verwijzen naar de impact van oorlogen, hoe meer we werken aan verhogen van bewustwording. Het gebruik van multilaterale mechanismen moet aangemoedigd worden. "We moeten het gebruik van (massa)geweld en maken van duizenden oorlogsslachtoffers ten koste van alles voorkomen. En lokaal en internationaal moeten we hiervoor pleiten. Uiteindelijk worden de beslissingen door (enkele) mensen genomen."

Het forum werd bijgewoond door meer dan 1.800 mensen, waaronder 99 officiële defensie en leger delegaties, en 19 defensieministers – hiertussen twee vrouwelijke defensieministers. Op dit momenten volgen vier Surinaamse officieren een studie in China.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May