Nepal schort zoek- en reddingsacties op
06 Nov, 13:33
foto
Bij de aardbeving van vrijdagavond in het district Jajarkot kwamen meer dan 100 mensen om het leven, terwijl in het naburige Rukum-district meer dan 50 mensen omkwamen. (Foto: AP)


De zoek- en reddingsacties in Nepal zijn stopgezet, 36 uur nadat een rampzalige aardbeving minstens 157 mensen het leven kostte en huizen verwoestte in de afgelegen noordwestelijke regio. Ambtenaren hebben hun focus verlegd naar het bieden van hulp, voedsel en onderdak aan overlevenden.

Minstens 105 mensen zijn om het leven gekomen in het Jajarkot-district, een grotendeels agrarisch gebied, terwijl 52 mensen werden gedood in het naburige Rukum-district, zeiden functionarissen. Nog eens 184 raakten gewond.

In het regionale ziekenhuis in de stad Nepalgunj waren meer dan 100 bedden beschikbaar en stonden artsenteams klaar om de gewonden te helpen.

Veel overlevenden brachten de nacht door onder de blote hemel, hun lemen huizen gereduceerd tot stapels puin toen de aardbeving met een kracht van 5,6 vrijdagavond laat om 23:47 uur toesloeg in de noordwestelijke regio met een bevolking van ongeveer 190.000 mensen.

Verschillende mensen zijn omgekomen in het dorp Nalgad, in het zwaarst getroffen district Jajarkot, waar Mahesh Chanare zich zondag voorbereidde om zijn schoonvader te cremeren.

"De rest van mijn familie is veilig"”, zei de 34-jarige loodgieter. "Maar de huizen hebben alles mee begraven, er is nauwelijks iets te eten", voegde hij eraan toe. "Hulpmaterialen hebben ons niet bereikt. De mensen hier hebben dringend voedsel en tenten nodig."

Zoek- en reddingsacties afgerond
De woordvoerder van de provinciale politie, Gopal Chandra Bhattarai, zei dat ambtenaren contact hebben met alle getroffen gebieden en reddingsoperaties hebben voltooid. "Maar we zijn nog steeds alert, omdat dit een afgelegen gebied is en er misschien enkele geïsoleerde gebieden zijn waarvan geen informatie is binnengekomen", zei hij.

Harish Chandra Sharma, een districtsfunctionaris van Jajarkot, zei dat de focus nu ligt op het bieden van hulp aan de slachtoffers. "Het was een zware nacht en we proberen hulpgoederen te bezorgen aan degenen die getroffen zijn door de aardbeving", zei Sharma. "Sommigen zijn verspreid, maar we moeten alle gebieden bereiken."

Vrijdag groeven de lokale bewoners verwoed in het donker door het puin om overlevenden uit de wrakstukken van ingestorte huizen en gebouwen te halen, terwijl anderen buiten hurkten voor hun veiligheid.

Veiligheidstroepen werden te voet ingezet en helikopters en kleine overheidsvliegtuigen die in het bergachtige gebied konden manoeuvreren, werden ook ingezet om te helpen bij zoek- en reddingsoperaties en om de gewonden naar ziekenhuizen te brengen.

In sommige getroffen gebieden hebben reddings- en zoekteams aardverschuivingen opgeruimd die door de aardbeving waren veroorzaakt om de toegang tot de weg vrij te maken, zei Bhattarai.

De trillingen werden gevoeld tot in de hoofdstad Kathmandu, zo'n 400 kilometer verderop, en zelfs tot zo'n 600 kilometer verderop in de Indiase hoofdstad New Delhi.

Nepal ligt op een grote geologische breuklijn waar de Indiase tektonische plaat de Euraziatische plaat binnendringt en de Himalaya vormt. Aardbevingen komen daar regelmatig voor.

In 2015 kwamen bij twee aardbevingen in Nepal ongeveer 9.000 mensen om het leven. Hele steden, eeuwenoude tempels en andere historische plekken werden tot puin gereduceerd, waarbij meer dan een miljoen huizen werden verwoest.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May