Protesten in VS: 'Biden, je kunt je niet verstoppen'
05 Nov, 12:43
foto

Tienduizenden pro-Palestijnse demonstranten in de Amerikaanse hoofdstad hebben opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Gaza. (Foto: Al Jazeera)


Tienduizenden mensen hebben zich in de hoofdstad van de Verenigde Staten verzameld om een staakt-het-vuren in Gaza te eisen, terwijl Washington zich blijft verzetten tegen oproepen tot beëindiging van de oorlog, ondanks het stijgende dodental.

De demonstranten in Washington DC richtten hun woede zaterdag op de Amerikaanse president Joe Biden en beschuldigden hem ervan genocide tegen de Palestijnen mogelijk te maken.

"Biden, Biden, je kunt je niet verstoppen; wij beschuldigen u van genocide", scandeerden de demonstranten.

Experts van de Verenigde Naties hebben gewaarschuwd voor een groeiend risico op genocide in Gaza, te midden van Israëls meedogenloze bombardement op de enclave, dat werd gelanceerd als reactie op de aanvallen van Hamas op 7 oktober op Zuid-Israëlische gemeenschappen.

Het Genocideverdrag van de VN definieert genocide als 'daden gepleegd met de bedoeling een nationale, etnische, raciale of religieuze groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen', inclusief moorden en maatregelen om geboorten te voorkomen.

De regering-Biden heeft er bij Israël op aangedrongen het aantal burgerslachtoffers 'tot een minimum te beperken', maar benadrukte ook dat het geen 'rode lijnen' trekt voor de manier waarop de Amerikaanse bondgenoot zijn militaire operaties uitvoert.

Biden heeft het Congres ook om meer dan 14 miljard dollar aan hulp voor Israël gevraagd om de huidige oorlog in Gaza te helpen financieren, waarbij volgens de gezondheidsautoriteiten in de door Hamas bestuurde enclave minstens 9.488 Palestijnen zijn omgekomen.

Veel demonstranten riepen tijdens de bijeenkomst van zaterdag op tot stopzetting van de Amerikaanse hulp aan Israël. De demonstratie strekte zich uit over verschillende blokken van Freedom Plaza, vlakbij het Witte Huis, oostwaarts richting het Amerikaanse Capitool.

Ook in San Francisco, Californië, namen mensen deel aan een 'Palestine Solidarity'-mars. (Foto: AFP)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May