Nepal cremeert dodelijke slachtoffers aardbeving
05 Nov, 08:47
foto
Mensen lopen door de ruïnes van huizen in de nasleep van een aardbeving in het Nepalese district Jajarkot (Foto: AFP)


Huilende familieleden van slachtoffers van de ergste aardbeving in Nepal in acht jaar hebben zondag hun dierbaren gecremeerd terwijl reddingswerkers op zoek waren naar mensen die nog steeds vastzaten in het puin van ingestorte gebouwen.

Rond tien lichamen, gehuld in witte stof in een tent van zeildoek, maakten familieleden slingers van goudsbloemen klaar voor de hindoeïstische crematierituelen die aan de oevers van de Bheri-rivier werden gehouden.

Eerder zat de 32-jarige Baljit Mahar met gekruiste benen bij het lichaam van zijn zevenjarige zoon, een van de 157 mensen die omkwamen bij de aardbeving aan het eind van vrijdag in het westen van het Himalaya-land, volgens de laatste telling van de autoriteiten. Bij de beving zijn ook ongeveer 250 gewonden gevallen.

"We konden hem niet redden, terwijl alle andere zes leden van de familie naar buiten konden rennen zodra de aardbeving ons uit onze slaap schudde", vertelde Mahar aan Reuters in het afgelegen dorp Chiuri in het heuvelachtige district Jajarkot.

Hij trok het lichaam uit de afbrokkelende gevel van hun gelijkvloerse lemen en stenen huis.

De aardbeving had een kracht van 6,4, zei het Nepalese Nationale Seismologische Centrum, terwijl de U.S. Geological Survey een kracht van 5,6 meette.

Het was de dodelijkste van het land sinds 2015, toen ongeveer 9.000 mensen omkwamen door twee aardbevingen die hele steden en eeuwenoude tempels in puin legden en meer dan een miljoen huizen verwoestten. Er was toen een schade van US$ 6 miljard dollar.

Sinds de aardbeving van vrijdag zijn duizenden gebouwen in Jajarkot en het aangrenzende district Rukum West ingestort of zijn er scheuren ontstaan waardoor ze onbewoonbaar zijn geworden.

"Al mijn bezittingen en kleding liggen onder het puin", zei Mahar. "Ik ben zonder iets achtergelaten."

Woordvoerder Kuber Kadayat van de Nepalese politie zei dat de autoriteiten zouden blijven zoeken naar overlevenden en vervolgens snel hulp en rehabilitatie voor de getroffen families zouden aanpakken. De overheid behandelt de gewonden gratis.

In Kathmandu zei de regering dat zij onmiddellijk regelingen zou treffen voor onderdak, voedsel en veiligheid voor ontheemde gezinnen, en 1.500 dollar zou verstrekken aan de families van elk van de doden als onmiddellijke hulp.

Sommige overlevenden in Chiuri, die volgens de hindoeïstische gebruiken van Nepal tot de 'onaantastbare' Dalit-gemeenschap behoren, zeiden dat er nog geen regeringsvertegenwoordiger was geweest of hulp had aangeboden.

Overlevenden zeiden dat ze kort na de aardbeving harde geluiden hoorden van instortende gebouwen.

"Er was een grote stofpluim en we konden niet eens gemakkelijk ademen of iets zien", zei Shanta Bahadur B.K., die over de lichamen van zes familieleden waakte terwijl zijn moeder werd behandeld voor verwondingen in een ziekenhuis in de dichtstbijzijnde stad, Nepalgunj.

"Ik ben geschokt dat ik bijna al mijn familieleden moet verliezen", zegt de 41-jarige, die gierst en maïs verbouwt. "Het is een ondraaglijke pijn, maar ik moet het onder ogen zien en dragen. Wat moet ik anders doen?"

In Khalanga, de hoofdstad van het district Jajarkot, sliepen overlevenden op straat in de buurt van beschadigde huizen, in dekens gewikkeld om de kou te trotseren.

"Er was één brandstapel voor elk lichaam dat werd gecremeerd volgens onze cultuur en traditie", zei overlevende B.K.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May