President biedt Donderskamp en omgeving helpende hand
05 Nov, 00:00
foto
President Chan Santokhi heeft een buitenboordmotor geschonken aan het dorp Donderskamp (Konomerome). De motor is hard nodig om de boot, het enige vervoermiddel, te kunnen varen. Kapitein Robertho Joghie heeft de goederen in ontvangst genomen.


President Chan Santokhi en minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij brengen een tweedaags bezoek aan districten Nickerie en Sipaliwini. De delegatie deed zaterdag Donderskamp (Konomerome) en de Arawarasluis in ressort Boven-Coppename aan. Vandaag is de president in ressort Kabalebo, eveneens in Sipaliwini. 

Te Henar was de president zaterdag aanwezig bij het opleveren van waterstations. Daarna heeft hij de gerenoveerde Arawarasluis samen met Sewdien in gebruik genomen door een plaquette te onthullen. In Donderskamp is onder andere een buitenboordmotor geschonken aan het dorp. Deze is in ontvangst genomen door kapitein Robertho Joghie. De president heeft beloofd dat de ontwikkeling van Donderskamp samen met de dorpen in de omgeving verder tot ontwikkeling zullen worden gebracht.


In Donderskamp is het staatshoofd verwelkomd door schoolkinderen die Mi kondre tru mi lobi yu uit volle borst hebben gezongen, wapperend met de Surinaamse vlaggetjes. Kapitein Joghie heeft diverse problemen waarmee het dorp te kampen heeft in aanwezigheid van districtscommissaris van Boven-Coppename, Erwin Linga, aangekaart. Het transportprobleem is acuut omdat de boot slechts 1 keer per maand vaart en bovendien totaal niet in orde is. Er is een buitenboordmotor, gladde platen, verf en ander materiaal geschonken om de boot te repareren.

De gerenoveerde Arawarasluis in de Wayamborivier zal ook voor werkgelegenheid zorgen. Santokhi deelde mee dat vier personen van het dorp opgeleid zullen worden om de sluis, die twee minuten varen van het dorp is, te bedienen. Deze sluis moet ervoor zorgen dat Wageningen voldoende irrigatiewater heeft voor de rijstteelt. Er moeten meer arealen padie worden gezaaid, waardoor de productie opgevoerd zal worden.


De president heeft ook beloofd dat in Donderskamp en overige dorpen 300 zonnepaneellampen zullen worden geïnstalleerd voor straatverlichting. Nu draait de lichtmotor volgens het dorpshoofd slechts enkele uren. Er zijn alvast twee zonnepaneellampen geschonken om het pad naar de rivier te kunnen verlichten. De rivier is ongeveer 300 meter verwijderd van het dorp. De kapitein legde uit dat wanneer het zonnepanelenproject gerealiseerd wordt ook slangenbeten minder zullen voorkomen in het dorp.

Minister Sewdien heeft toegezegd dat bewoners van het dorp zullen worden bijgestaan in het telen van groenten en fruit. Er zal ook gezorgd worden voor het plantklaar maken van het terrein. De mensen zullen worden begeleid door LVV. Ook moet worden nagegaan hoe het dorp meer kan verdienen door het aantrekken van toeristen. Er komt een presidentiële werkgroep die de ontwikkeling van de dorpen in Boven-Coppename verder ter hand zal nemen en met voorstellen moet komen.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April