Coronie verwelkomt Staatsolie, maar blijft kritisch
04 Nov, 08:52
foto
Assembleelid Joan Wielzen (NDP)


(Ingezonden)

Het is een heuglijk moment voor Suriname. Petronas heeft in blok 52 een commerciële oliebron aangetroffen. Alweer een mooi fundament om de economie van het land verder op te bouwen. Details zullen na deze vondst verder uitgezocht moeten worden.

Ook in Coronie heeft Staatsolie op 31 oktober 2023 een informatiebijeenkomst gehouden. Er wordt verondersteld dat er misschien ook oliebronnen in het district voorkomen. Door de Coronianen zijn diverse kritische zaken aan de orde gesteld. Men is begonnen met het vragen waar de SSAR onderbouwing ligt.

Coronianen kennen hun district en vooral de ongerepte natuur. De zwamp simulation Anamnese, waar er  meer dan 120 ecosystemen zijn, is ook opgevraagd. Omdat dit project nergens voorkomt in een meerjarenplan voor Coronie en of van Suriname en vrij onbekend is, is dit vraagstuk ook aan de orde gesteld. De afgelopen jaren schijnt de zwamp zelf te kampen met een aantal problemen. Er is een beroep gedaan om deze problemen eerst te onderzoeken.

Coronie wil in elk geval ook profiteren van de extra inkomsten in de toekomst, indien het zo ver mocht komen. De districtsbewoners willen dan ook weten wat de financiële impact zal zijn voor Coronie. Ook willen zij inzage in de lange termijn plannen. Uiteindelijk wil het district haar woongenot behouden en niet zitten met de gebakken peren.

Uit ervaring weten de Coronianen dat Staatsolie niet veel heeft kunnen betekenen voor Saramacca, waar zij exploitaties uitvoert en ook bitter weinig heeft kunnen doen voor Brokopondo, dat na het spuien van overtollig water uit de Dam, onder water kwam te liggen. Men is bang dat ook niets noemenswaardigs gedaan zal worden voor Coronie. Coronie wil derhalve weten wat de lessons learned zijn van Saramacca voor Staatsolie en wil de garantie dat die fouten niet herhaald zullen worden in hun district. De districtsbewoners zijn ook geïnteresseerd wie aan hen ondersteuning zal bieden met betrekking tot het sluiten van overeenkomsten met Staatsolie.

Milieu speelt een zeer belangrijke rol. Het district staat ook bekend om haar natuur. De bewoners willen ook wel weten of NIMOS toegerust is om Staatsolie te controleren. Zij maken zich zorgen omtrent de specifieke milieuwetten die nog niet in place zouden zijn. Aan Staatsolie is voorgehouden dat er ontwerpmilieuwetten zijn die nog behandeld moeten worden. Met de komst van de offshore boringen zijn deze nog steeds niet op de agenda van het Parlement geplaatst.

De bewoners willen ook weten waarom nu boringen op het land zullen plaatsvinden. In 2016 is bij de boringen van de 6 putten in de zwamp aangegeven dat de kwaliteit van de olie niet goed is om te produceren. Men wil geïnformeerd worden in wat veranderd is en wat Staatsolie ertoe heeft gedreven om 3 putten aan land te willen boren. Ook is gevraagd om de lokale bevolking uit te leggen wat local content inhoudt, hoe het werkt en hoe de bewoners er maximaal profijt aan kunnen hebben. Er zijn nog diverse andere zeer belangrijke vragen met betrekking tot het milieu gesteld.

Hoewel de presentatoren niet op alle vragen helder en duidelijk konden ingaan, zien de Coronianen zeker een vervolgpresentatie tegemoet. Er wordt gevoeglijk aangenomen dat Staatsolie door zal blijven communiceren met de districtsbewoners. De ondersteuning naar Coronie toe was geweldig. Wij Coronianen willen ook maximaal profiteren van de toekomstige ontwikkelingen in ons district.

Joan Wielzen
DNA-lid NDP
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May