Specialisatie Latijns-Amerikaanse export naar China 'zorgwekkend'
03 Nov, 14:49
foto


De toenemende specialisatie van de Latijns-Amerikaanse export naar China, met de nadruk op olie en mijnbouw, vertoont volgens de Eclac een "zorgwekkende" trend. De Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van de Verenigde Naties (Eclac) heeft haar bezorgdheid verwoord in een rapport dat donderdag publiekelijk is gemaakt.

De Eclac waarschuwde dat naarmate China vooruitgang boekt in zijn inspanningen om de energiesector koolstofvrij te maken, basisproducten uit Latijns-Amerika, zoals olie, in gevaar zouden kunnen komen.

De handel van Latijns-Amerika met China is omhooggeschoten, van ongeveer US$14 miljard in 2000 naar bijna US$500 miljard vorig jaar, maar de hausse bestond slechts uit een klein aantal grondstoffen.

De commissie zei echter dat de relatie tussen Latijns-Amerika en China 'een gemengd beeld laat zien', waarbij wordt gezegd dat de export van koper en lithium - die beide steeds meer gevraagd worden naar batterijen voor elektrische voertuigen -  een impuls zouden kunnen krijgen.

Chili en Peru zijn de twee grootste koperproducenten ter wereld, terwijl Zuid-Amerika ook de thuisbasis is van de zogenaamde 'Lithiumdriehoek', bestaande uit Chili, Argentinië en Bolivia.

Landbouw en veeteelt, grotendeels sojabonen en rundvlees, vormen nog eens 20% van de Latijns-Amerikaanse export naar China, ontdekte Eclac, waarbij de industrie van cruciaal belang is voor het stimuleren van de handel met China op de korte termijn.

"Met zijn enorme natuurlijke en watervoorraden heeft de regio de comparatieve voordelen om China te voorzien van voedzaam, veilig en kwalitatief hoogstaand voedsel", aldus Eclac, eraan toevoegend dat de regio een cruciale rol zou kunnen spelen in het voeden van China naarmate de handelsspanningen met de VS toenemen en de oorlog in Oekraïne de toeleveringsketens verstoort.

China, dat steeds meer verstedelijkt en sinds 2004 een netto-importeur van voedsel is, is al afhankelijk van Latijns-Amerika – met name Brazilië – voor de import van goederen als rietsuiker, sojaolie, kersen, garnalen en bevroren rundvlees.

De Chinese greep op de Latijns-Amerikaanse markten is de afgelopen jaren ook gegroeid, vooral in de productiesector, zei Eclac, met "tegenstrijdige effecten".

Huishoudens in Latijns-Amerika hebben nu een betere toegang tot industriële goederen, hoewel regionale producties aanzienlijk zijn verdrongen, aldus Eclac, wat de lokale industrie en werkgelegenheid schaadt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May