Column: Reshuffeling van de baan, zwakken blijven aanmodderen
31 Oct, 00:59
foto
Illustratie René Gompers


Het ziet er niet naar uit dat zwakke spelers in het regeerteam in deze tweede helft zullen worden vervangen. Er is te weinig tijd om nieuwe bewindslieden nog in het systeem te laten inwerken, zeker als meer dan de helft van de spelers verwisseld moet worden. Er zijn te veel redenen om ministers de laan uit te sturen: het werk niet goed doen, corruptie faciliteren, te veel met eigen belangen bezig zijn of met die van hun coaches om in een goed blaadje te komen/blijven. Op social media is te zien hoe gele schoenen van de koning/partijvoorzitter/vp worden gelikt.

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft de eer aan zichzelf gehouden en stapt op. Hij had ook van partijkleur - geel lijkt een beetje op oranje - kunnen wisselen, dan kon hij nog aanzitten. Maar hij heeft zijn eigen doelen die hij wil halen. Het is vrijwel zeker dat Jubithana in 2020 van plan was vijf jaar in de trein te blijven zitten. Je wordt geen minister om uit de trein te springen. Hoewel hij nog niet heeft verteld waarom hij stopt, is het duidelijk dat hij blijkbaar koste wat het kost de gele schoenen niet wilde likken en kussen. En zeker niet als familieleden ook hun schoen naar voren schuiven. Dan maar liever op de lange tenen trappen.  

De koning had het al gezegd dat minister Uraiqit Ramsaran een goede job doet, maar het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting was voor 1 jaar 'uitgeleend' aan zijn vriend Somo. Hij wil dat het ministerie terugkomt onder beheer van ABOP. Via dat ministerie kan veel meer gedaan worden - vooral voor de gele achterban. En omdat de koning zijn liefde voor de PL wil blijven tonen, mag 'mooi boi' naar TCT. Er zal een nieuwe speler komen op de opgewarmde sociale stoel. Die moet affiniteit hebben met de oudste bewoners van het land, want met het oog op de verkiezingen kan die groep niet worden verwaarloosd, nu Jubithana eervol opstapt.

Een paar VHP-ministers zijn in feite met 1 been allang eruit. En nieuwe die erbij komen, bezorgen de coach zeker ook hoofdpijn. Als wetenschappers politicus worden, vergeten ze vaak van waar ze komen en willen zaken die krom zijn recht praten. Wanneer het cultuurbeleid onder een wetenschapper valt, dan hoor je juist politici erop te wijzen wat de waarde is van het schitteren op de Werelderfgoedlijst. Gelukkig heeft koning Albert zijn tanden laten zien en internationaal de schade aan de reputatie van het land beperkt gehouden. De schade zal pas hersteld zijn als er een gezamenlijke oplossing is gevonden om de nodige aanpassingen in het ontwerp van het DNA-vergadercomplex te brengen.

Minister Henry Ori vindt dat mensen van een mug een olifant maken en zomaar stampvoeten. En ja, wie niet meer wil wordt gewoon vervangen, want de show moet verder gaan. Maar als lid van de VHP moet je ervoor zorgen dat je niet tactloos optreedt, anders ga je als een olifant tekeer in een porseleinenkast. En als de muskieten je dan gaan steken, dan moet je niet klagen, want dan moet je tonen dat je een olifantshuid hebt.

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April