Mexico: Minstens 27 doden door orkaan Otis
26 Oct, 12:49
foto
Een soldaat van de Mexicaanse Nationale Garde probeert de plunderingen in een winkelcentrum te stoppen nadat de orkaan Otis woensdag 25 oktober 2023 door Acapulco, Mexico raasde. (Foto: AP)


Minstens 27 mensen zijn omgekomen als gevolg van orkaan Otis en vier anderen worden nog steeds vermist, zei de Mexicaanse regering donderdag nadat een van de krachtigste stormen die het land woensdagochtend vroeg heeft getroffen in de Pacifische badplaats Acapulco.

President Andres Manuel Lopez Obrador zei dat de regering eraan werkt om de energie te herstellen en de verwoestingen op te ruimen die zijn aangericht door de orkaan van categorie 5 die door de zuidelijke deelstaat Guerrero raasde en Acapulco zonder communicatie achterliet.

"Wat Acapulco leed was werkelijk rampzalig", vertelde Lopez Obrador op een reguliere persconferentie van de regering.

Otis zette straten onder water, rukte daken van huizen en hotels en verbrak de communicatie-, weg- en luchttoegang.

Door defecte telefoondiensten en elektriciteitsleidingen was het voor ambtenaren moeilijk om snel de omvang van de schade in te schatten.

Bijna 8.400 leden van het Mexicaanse leger, de luchtmacht en de nationale garde hebben donderdag alles in het werk gesteld om de chaos en verwoesting op te ruimen die orkaan Otis in Acapulco heeft aangericht, terwijl de regering werkte aan het brengen van hulp aan de gehavende zuidelijke badplaats.

De lessen voor studenten in de hele staat werden voor een tweede dag geannuleerd en gouverneur Evelyn Salgado zei op sociale media dat de autoriteiten bezig waren om de elektriciteit te herstellen en de drinkwaterpompen in Acapulco te reactiveren.

"De volledige omvang van de schade door wind, stormvloed en regenval in Guerrero zal de komende dagen duidelijk worden", aldus Moody’s Risk Management Solutions in een notitie.

Puin ligt op het strand nadat orkaan Otis woensdag 25 oktober 2023 door Acapulco, Mexico raasde. (Foto: AP)

Het Mexicaanse staatsenergiebedrijf CFE had ruim 1.300 werknemers in dienst om de stroom te herstellen, zei het woensdagavond, toen zo'n 300.000 mensen zonder elektriciteit zaten.

De belangrijkste snelweg die Acapulco met Mexico-Stad verbindt, zou naar verwachting tegen de middag volledig open zijn, zei viceminister van Transport Rogelio Jimenez Pons tegen verslaggevers, waarbij hij de impact van modderstromen opmerkte.

De internationale luchthaven van de havenstad werd gesloten nadat Otis de verkeerstoren had vernield, de telecommunicatie had afgesloten en de toegangswegen geblokkeerd had gelaten.

"Nu verrast een orkaan van categorie 5 in Acapulco ons", zei Jimenez Pons. "Het is ongekend."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May