Suriname op schema om SDG's te halen
26 Oct, 14:52
foto
Deelnemers aan de UN Day-SDG Walkathon warmen zich op het Onafhankelijkheidsplein. (Foto: René Gompers)


Suriname is goed onderweg naar het halen van de Sustainable Development Goals (SDG) -een wereldwijde campagne om onder andere armoede tegen te gaan, goede gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting te garanderen. Dit deelt Elizabeth Bradley, vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) mee. Zij is een van de 300 deelnemers geweest van de UN Day-SDG Walkathon, dinsdag in het centrum van Paramaribo.

24 oktober is United Nations (UN) day geweest. De organisatie is 77 jaar geworden. Het SDG-project is in 2015 gestart. Op de UN Day is in samenwerking met Bibis een minibeurs en een loop georganiseerd om de dag te gedenken en om meer bewustzijn te creeren over de SDG's. Er hebben meer dan 300 personen meegedaan aan de activiteit. De minibeurs was op het Oude Vlaggenplein. Tijdens de loop konden de deelnemers op enkele 'hotspots' aan meer informatie over de SDG's komen. Het project wordt wereldwijd uitgevoerd.

Geen armoede, geen honger, goede gezondheidszorg en welzijn, kwaliteitsonderwijs, gendergelijkheid, schoon water en sanitair, betaalbare schone energie, goede banen en economische groei, duurzame industrie, infrastructuur en innovatie, minder ongelijkheid, duurzame en sterkere steden en gemeenschappen, verantwoorde consumptie en productie, klimaatverandering tegengaan, duurzaam gebruik van de oceanen en zeeën, beschermde ecosystemen, bossen en biodiversiteit, vrede, veiligheid en rechtvaardigheid en wereldwijde samenwerking om de doelen te bereiken. Dit moet allemaal bereikt worden tegen 2030, vervat in de 17 SDG's.  

"Het gaat erom om iedereen te betrekken bij de SDG's," geeft Bradley aan. "Het is een wereldagenda en een 'ongoing proces.' De uiteindelijke evaluatie gebeurt in 2030. Suriname is goed op weg. We hebben in 2022 onze eerste rapportage gedaan. We hebben een redelijk goed beeld gegeven. De volgende rapportage is volgend jaar. "Er komen nog meer activiteiten om de bevolking meer te 'triggeren' over de SDG's," zegt ze. Gedacht wordt aan een opstelwedstrijd. Ondertussen wordt er informatie ingewonnen bij de andere ministeries over hoever ze nu zijn met het uitvoeren van hun deel van de SDG's.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May