Moslims organisaties willen dialoog Israël en Palestina
22 Oct, 00:01
foto


De Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) en de Surinaamse Moslim Federatie (SMF) roepen in afzonderlijke verklaringen op tot een rechtvaardige en vreedzame oplossing in het geschil tussen Israël en Palestina. Er wordt wereldwijd een beroep gedaan om het pad van geweld te verlaten en problemen via dialoog op te lossen met respect voor elkaar.

De SIV veroordeelt met klem alle vormen van geweld die worden gebruikt als agressie om anderen te onderwerpen of te onderdrukken en het recht op een menswaardig bestaan te ontzeggen. Aan Surinaamse burgers wordt gevraagd "om zich niet te laten verleiden mee te doen met de retoriek die onze vreedzame samenleving ernstig kan verstoren. Aan de autoriteiten vragen wij ook om wijze besluiten te nemen en het niet zover te laten komen dat groepen of delen van onze bevolking zich gemarginaliseerd dan wel uitgesloten voelen. Rechtvaardigheid dient altijd als uw motto te prevaleren", stelt de SIV.

De SMF, een overkoepelende organisatie met 11 lid moskeeën,  heeft president Chan Santokhi een brief geschreven waarin ze haar grote zorgen over de ontwikkelingen tussen Israël en Hamas in Palestina kenbaar maakt.  Elke vorm van geweld, waarbij onschuldige burgers worden gedood - ongeacht wie erachter zit - wordt krachtig veroordeeld. De president wordt gevraagd om via diplomatieke kanalen beide partijen op te roepen te stoppen met dit onnodige bloedvergieten en zo snel mogelijk plaats te nemen rond de onderhandelingstafel. "Het is van groot belang dat beide partijen elkaars grenzen erkennen en op een vreedzame manier als twee staten naast elkaar kunnen leven, met wederzijds respect", benadrukt de SMF.

U kunt beide verklaringen hier downloaden.
pdf-icon.gif Brief_SMF.jpg     pdf-icon.gif Verklaring_SIV.jpg                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May