Hamas: Israël weigerde twee gijzelaars te ontvangen
22 Oct, 02:54
foto
Mohammed Nazzal, lid van het politiek bureau van Hamas. (Beeld: Al Jazeera)


Hamas zegt dat het heeft aangeboden om twee Israëliërs vrij te laten die gevangen waren genomen tijdens de dodelijke aanval, maar de Israëlische regering weigerde hen mee te nemen. Israël omschreef de bewering als "leugenachtige propaganda".

Abu Obeida, een woordvoerder van de al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, zei dat de bemiddelaar Qatar op vrijdag op de hoogte was gebracht van het voornemen van de groep om de Israëliërs vrij te laten, dezelfde dag waarop de Amerikanen Judith Tai Ranaan en haar dochter Natalie werden vrijgelaten.

"Gisteravond hebben we onze Qatarese broeders geïnformeerd dat we Nourit Yitshaq en Yokhefed Lifshitz zouden vrijlaten om humanitaire redenen en zonder iets terug te verwachten. De Israëlische bezettingsregering weigerde ze echter te accepteren", zei Obeida zaterdag in Telegram.

Hamas heeft tijdens de dodelijke aanval in Zuid-Israël op 7 oktober ongeveer 210 mensen gevangengenomen en zij worden vastgehouden op onbekende locaties in Gaza.

In een korte verklaring zei het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu: "We zullen niet verwijzen naar valse propaganda van Hamas. We zullen ons op alle mogelijke manieren blijven inzetten om alle ontvoerde en vermiste mensen naar huis terug te brengen."

Qatar, dat hielp bij de vrijlating van vrijdag, heeft nog niet gereageerd.

In een latere verklaring zei Obeida dat Hamas nog steeds klaar was om de twee mensen zondag te bevrijden "met behulp van dezelfde procedures" die betrokken waren bij de vrijlating van de Amerikanen.

'Weigerde ze mee te nemen'

Hamas-woordvoerder Khaled al-Qaddoumi vertelde Al Jazeera dat de Israëlische regering "niet serieus was" over de vrijlating van de gevangenen. "We hebben aangeboden om de gevangenen die zich in een ernstige humanitaire situatie bevinden, uitsluitend om humanitaire redenen uit te leveren. We wilden ze aan hun families overdragen, maar de overheid meent het niet. Helaas weigerde de regering van Israël ze in ontvangst te nemen."

Al-Qaddoumi zei dat Israël geen reden heeft gegeven om het aanbod niet te accepteren.

Tot degenen die door Hamas worden vastgehouden, behoren vrouwen, kinderen, ouderen, mensen uit andere landen – die hebben gewerkt voor hun vrijlating – en Israëlische soldaten.

Akiva Eldar, een Israëlische politiek analist, auteur en journalist, zei dat als Hamas gijzelaars wil vrijlaten, zij deze kunnen uitleveren aan groepen zoals het Internationale Comité van het Rode Kruis, of hen naar Egypte kunnen laten oversteken.

"Als het geen deel uitmaakt van een tegenprestatie of iets dat Israël in ruil daarvoor moet geven, dan is het heel eenvoudig – net zoals ze de twee Amerikaanse burgers toestonden de grens over te steken met de hulp van het Rode Kruis," merkte hij op.

'Zeer binnenkort' alle gijzelaars vrij
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar zei dat de vrijlating van de Amerikaanse gijzelaars vrijdag volgde op "vele dagen van voortdurende communicatie met alle partijen".

Majed al-Ansari, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei tegen de Duitse krant Welt am Sonntag dat Qatar hoopvol is dat alle gevangenen binnenkort zullen worden vrijgelaten.

"Ik kan je niet beloven dat dit vandaag, morgen of overmorgen zal gebeuren. Maar we bewandelen een pad dat zeer binnenkort zal leiden tot de vrijlating van de gijzelaars, vooral burgers", aldus al-Ansari. "We werken momenteel aan een overeenkomst waarbij in eerste instantie alle burgergijzelaars worden vrijgelaten."

Bij de meervoudige aanval van Hamas op Israël, genaamd Operatie Al-Aqsa Flood, kwamen op 7 oktober meer dan 1.400 mensen om het leven, voornamelijk burgers, en raakten ongeveer 3.500 anderen gewond.

Israël reageerde met hevige luchtaanvallen op Gaza, waarbij ooit dichtbevolkte buurten met de grond gelijk werden gemaakt en een totale blokkade werd opgelegd aan de enclave. Bijna 4.400 mensen in Gaza zijn gedood en 13.500 gewond tijdens de twee weken durende gevechten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May