Orkaan Norma wordt sterker op weg naar Mexico
19 Oct, 21:01
foto
Dit satellietbeeld toont orkaan Norma die de zuidpunt van het schiereiland Baja California aan de Pacifische kust van Mexico nadert. (Foto: NOAA via AP)


Orkaan Norma is donderdag, vandaag, versterkt tot een zware storm toen hij voor de Pacifische kust van Mexico ronddraaide op een pad dat hem naar verwachting nabij Los Cabos op het zuidelijkste puntje van het schiereiland Baja California zou brengen.

Het Amerikaanse National Hurricane Center zei dat Norma een maximale aanhoudende wind van 215 km per uur had en zich ongeveer 650 kilometer ten zuidoosten van Cabo San Lucas bevond. De storm van categorie 4 trok met een snelheid van 11 km per uur naar het noorden.

Er was een orkaanwacht van kracht voor de zuidpunt van het schiereiland Baja California, maar zelfs een kleine afwijking van het voorspelde spoor zou Norma naar het vasteland van de westelijke Pacifische kust van Mexico brengen.

Verwacht wordt dat Norma vrijdag en het weekend zou beginnen te verzwakken als het land naderde. Het bleef onduidelijk of het aan land zou komen in Los Cabos, dat bestaat uit de twee resorts San Jose del Cabo en Cabo San Lucas, of eerder zou afbuigen en de Mexicaanse staat Sinaloa in het oosten zou treffen.

Orkaanspecialist John Cangialosi van het Amerikaanse National Hurricane Center zei dat de voorspelling van Norma uitdagend was. Verwacht werd dat de storm zich tot zaterdag naar het noorden zou voortzetten, maar dan langzaam zou gaan kruipen "en gewoon zou rondhangen in de buurt van het zuidelijke deel van het schiereiland Baja California."

De zorgen, vooral als de storm afnam in plaats van snel voorbij te gaan, waren de hevige wind en zware regenval, zei hij.

In de Atlantische Oceaan bevond de tropische storm Tammy zich 335 kilometer ten oosten van het Caribische eiland Barbados en trok westwaarts met een snelheid van 22 km per uur. Tammy had een maximale aanhoudende wind van 95 km per uur. Er was een orkaanwacht van kracht voor Guadeloupe, een Frans overzees departement.

Er is voorspeld dat Tammy geleidelijk sterker zou worden terwijl het dit weekend richting de Benedenwindse Eilanden trok en tegen zaterdag orkaankracht zou kunnen bereiken als het Barbuda en St. Maarten passeert.

Orkaanwachten waren van kracht voor de eilanden Guadeloupe, Antigua, Barbuda, Montserrat, St. Kitts en Nevis.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May