VS versoepelt oliesancties Venezuela na verkiezingsakkoord
19 Oct, 08:40
foto
Aanhangers van de Venezolaanse regering protesteerden vorige maand tegen de economische sancties die door de Verenigde Staten zijn opgelegd. (Foto: AFP via Getty Images)


De Verenigde Staten (VS) versoepelt de sancties tegen Venezuela nadat de regering en de oppositie van het land ermee instemden de verkiezingen van volgend jaar te laten monitoren door internationale waarnemers. De sancties tegen de Venezolaanse olie-, gas- en goudsector zullen worden versoepeld.

De volgende verkiezingen in Venezuela staan gepland voor de tweede helft van volgend jaar.

Andere sancties die zijn opgelegd vanwege de onderdrukking van protesten en de erosie van de democratie blijven van kracht.

Washington heeft gewaarschuwd dat de versoepeling kan worden teruggedraaid als het electorale pact instort.

Een nieuwe algemene vergunning uitgegeven door het Amerikaanse ministerie van Financiën gaf Venezuela, dat sinds 2019 onder zware sancties stond, toestemming om de komende zes maanden olie te produceren en te exporteren naar de door hem gekozen markten.

Er is geen tijdslimiet gespecificeerd met betrekking tot de goudsector.

De VS waarschuwde Venezuela dat het tegen eind november "een specifiek tijdschema en proces moeten definiëren voor de versnelde herplaatsing van alle kandidaten", zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een verklaring.

"Iedereen die zich kandidaat wil stellen voor het presidentschap moet de kans krijgen", zei hij, terwijl hij opriep tot de vrijlating van "alle ten onrechte gedetineerde Amerikaanse staatsburgers en Venezolaanse politieke gevangenen".

De deal tussen de Venezolaanse regering en de oppositie werd dinsdag in Barbados ondertekend. De overeenkomst bevat twaalf punten, waaronder beloften om alle kandidaten toegang te geven tot publieke en private media, en om hun vrije en veilige beweging door het hele land te garanderen.

De twee partijen zijn ook overeengekomen om de kiezersregisters, zowel binnen als buiten het land, bij te werken om ervoor te zorgen dat de miljoenen Venezolanen die zijn geëmigreerd hun stemrecht kunnen uitoefenen.

Maar de twee oppositiepartijen en de regering zijn het er niet over eens of de overeenkomst de uitsluiting van oppositieleider María Corina Machado mogelijk maakt.

De regering van Donald Trump heeft Venezuela zware sancties opgelegd om de regering van president Nicolás Maduro te straffen na zijn herverkiezing in 2018, die de VS als 'onwettig' heeft omschreven. Maar de betrokkenheid tussen de twee landen is verbeterd onder president Joe Biden.

De VS heeft er alle belang bij dat de crisis in Venezuela afneemt, aangezien de erbarmelijke toestand van de economie in het Andesland meer dan zeven miljoen Venezolanen ertoe heeft aangezet te emigreren, waarvan velen naar de VS zijn vertrokken.

Venezuela beschikt ook over de grootste bewezen oliereserves ter wereld en een afbouw van de Amerikaanse sancties tegen de Venezolaanse olie-industrie zou beide landen economisch ten goede komen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May