Venezuela en oppositie tekenen verkiezingsakkoord
18 Oct, 02:51
foto
Nicolás Maduro is sinds 2013 aan de macht, toen hij zijn mentor Hugo Chávez opvolgde in Venezuela. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse regering en haar politieke oppositie zijn dinsdag akkoord gegaan met verkiezingsgaranties voor de presidentsverkiezingen van 2024 en met maatregelen die volgens hen de nationale belangen van het land zouden beschermen. Het akkoord zou de weg vrijmaken voor enige verlichting van de Amerikaanse sancties.

In de tweede helft van 2024 zullen presidentsverkiezingen plaatsvinden, aldus de verkiezingsovereenkomst, en internationale waarnemers zullen de stemming mogen volgen.

Elke partij mag zijn kandidaat kiezen volgens zijn interne regels, zo voegde de deal toe, dagen voordat de oppositie haar voorverkiezingen zal houden.

Verwacht wordt dat de deals enige verlichting zullen bieden van de oliegerelateerde Amerikaanse sancties.

De Verenigde Staten (VS) zegt al lang dat het een deel van zijn sancties tegen de regering van president Nicolas Maduro zal opheffen in ruil voor democratische concessies van de president.

De bijeenkomst van dinsdag op Barbados tussen de regering en de oppositie was de eerste in elf maanden. De gesprekken zijn bedoeld om een uitweg te bieden uit de langdurige politieke en economische crisis in Venezuela.

Maduro, president sinds 2013, zal zich naar verwachting herkiesbaar stellen, maar heeft zijn kandidatuur nog niet geformaliseerd. Zijn regering heeft prominente oppositiefiguren verboden zich kandidaat te stellen.

Als de overeenkomst tussen de regering en de oppositie in Washington wordt goedgekeurd, wordt volgens Amerikaanse bronnen verwacht dat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden een beperkte maar aanzienlijke versoepeling van de sancties zal aankondigen.

De Amerikaanse bronnen hebben echter gezegd dat elke verlichting van de sancties omkeerbaar zou zijn als Maduro zijn verkiezingsbeloften niet zou nakomen. Olie-inkomsten zijn van cruciaal belang voor de economie van OPEC-lid Venezuela.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May