DNA bezorgd over late levering blanco E-ID kaarten
15 Oct, 00:02
foto
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken


In De Nationale Assemblee is bezorgdheid en irritatie geuit over het niet beschikbaar zijn van E-ID-kaarten. De bestelling van 100.000 ID-kaarten is sinds vorig jaar gedaan, maar de leverancier heeft zich niet gehouden aan de leveringsdatum. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken verklaarde in De Nationale Assemblee dat in juni de kaarten uit het buitenland zouden aankomen. Daarna werd het september en nu is beloofd dat ze eind van deze maand in het land zullen zijn.

Op de vraag wat er zal gebeuren als de ID-kaarten niet op tijd komen, antwoordde de minister dat er dan noodpaspoorten uitgegeven zullen worden. Verschillende Assembleeleden onder wie Stephen Tsang (NDP), Harriët Ramdien, Dew Sharman  (beiden VHP) en Rabin Parmessar (NDP-fractieleider) vinden dat de regering serieus naar dit vraagstuk moet kijken. De organisatie van de verkiezingen kunnen in gevaar komen. 

De bewindsman heeft meegedeeld dat 4.000 E-ID kaarten die aangemaakt zijn nog niet zijn opgehaald ondanks oproepen. Parmessar zei dat het Centraal Bureau voor Burgerzaken onder een vergrootglas geplaatst moet worden. Hij stelde dat er daar corruptieve praktijken plaatsvinden. Assembleevoorzitter Marinus Bee vroeg Parmessar om dat te corrigeren, want hij kan dat niet bewijzen. Uiteindelijk werd het 'mogelijke' corruptieve praktijken. De NDP-fractieleider zei zich ook zorgen te maken over de kiezerslijst.

Vanuit De Nationale Assemblee zullen de verkiezingen op de voet gevolgd worden, vooral met de wijziging van de Kiesregeling. Het districtenstelsel is verlaten. Suriname is één groot kiesdistrict geworden, waarbij de landelijke evenredigheid geldt. Kiezers uit het hele land mogen stemmen op kandidaten van De Nationale Assemblee, ongeacht waar ze wonen. Afgesproken is dat er een commissie zal worden benoemd om alle stappen door te nemen en overleg te hebben met de verkiezingsautoriteiten.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May