VES: Zonder anti corruptie programma, geen zetels
14 Oct, 04:46
foto


Corruptie, Corruptie en Corruptie... Er gaat geen week voorbij zonder nieuws over mogelijke corruptiegevallen, waarbij politici zijn betrokken. Corruptie kan beschouwd worden als het gif in de kransslagader van de samenleving. Resultaat hiervan zal zijn: w’o dede ini a film. Corrupte handelingen typeren de slechte inborst van de betrokken personen om willens en wetens de samenleving te benadelen. De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) roept in de jongste editie van Inzicht op voor effectieve sanctie bij het niet naleven van het anti corruptiebeleid.  Volk stem bewust: “Zonder anti corruptie programma, geen zetels”, stelt de VES.

Corruptie komt in vele vormen voor tussen burgers onderling, maar ook tussen de overheid, burgers en bedrijven. De meest voorkomende gevallen van corruptie zijn die waarbij de overheid, ambtenaren en politici zijn betrokken. Politici en ambtenaren hebben het voorrecht om te beslissen over de collectieve middelen van de samenleving. Deze middelen dienen door hen effectief en efficiënt te worden ingezet voor een duurzame ontwikkeling van de samenleving. 

Wet en regelgeving zijn er om zorgvuldig om te gaan met de middelen. Politici dienen de wet en regelgeving na te leven en waar er hiaten zijn dienen deze te worden gedicht. Van corruptie is niet alleen sprake als er geld wordt gestolen, maar ook wanneer onterechte bevoordeling plaatsvindt al dan niet met benadeling van anderen. Benoeming van friends, family en sponsoren is een vorm van corruptie. Het niet aanpakken van corruptiegevallen en het niet implementeren van anti corruptie maatregelen is gelijk aan het faciliteren van corruptie. Personen kunnen ongestoord de samenleving benadelen, waarbij telkenmale correctie wordt beloofd, maar nooit toegepast. Integendeel worden de daders beschermd en de doofpot is overvol.

Anti corruptie beleid: lippendienst van politici
President Bouterse had aan het begin van zijn presidentschap in 2010 gezegd dat hij een “kruistocht tegen corruptie” zou voeren. Helaas werd de samenleving geconfronteerd met allesbehalve een kruistocht tegen corruptie. De corruptie had vrij spel, waarbij er op diverse fronten welig werd gecorrumpeerd. Veel prominente politici in de regeerperiode Bouterse I en II werden, met behoud van salaris en emolumenten, thuis gezet vanwege (mogelijke) corruptie. Enkelen werden aangebracht bij het Openbaar Ministerie. 

Bekende gevallen zijn: het pimpen van de auto en kantoorruimte door de oud-minister van Openbare Werken, de naschoolse opvang en het Carifesta schandaal. Maar ook het corruptief aanwenden van de valuta kasreservemiddelen bij CBvS, de gunning van diverse werken niet conform de regels, het aangaan van leningen met ongekend hoge fees en hoge rentes, grondroof en verdeling van concessies (bv in de area of interest), onverantwoord reisgedrag en de vele fiends and family benoemingen- en bevorderingen.

President Santokhi had beterschap beloofd tijdens zijn verkiezingscampagne. De werkelijkheid is anders. De samenleving wordt wekelijks geconfronteerd met dezelfde corruptieve verschijnselen als onder de twee regeringen Bouterse. President Santokhi had aangekondigd dat bestuurders in het Openbaar Bestuur en ook bij staatsbedrijven bij aantreden van zijn regering direct hun vermogen zouden vastleggen. 

Meer dan 3 jaren verder is dit nog steeds niet gebeurd. De mogelijke corruptiegevallen zijn schering en inslag. Enkele zijn: het geldverslindende gedrag met vele beveiligers en volgauto's van prominente politici, het ongebreidelde reisgedrag zonder enig voordeel voor de gemeenschap (w.o. Dubai Expo) en het big spender gedrag op zowel Kabinet President als Kabinet Vicepresident, zonder toezicht en controle. Maar ook de gunning van vele werken niet conform de regels, de systematische grondroof en selectieve verdeling van concessies, Helaas gaat het fnuikende friends en family benoemingen- en bevorderingsbeleid, zonder enige schaamte gestadig verder.

Hieruit blijkt dat politici aan de macht, ongeacht uit welk kamp, weinig waarde hechten aan het oplossen van corruptiezaken en het implementeren van anti-corruptiebeleid en de schuldigen te straffen. De VES vindt dit zorgelijk, omdat corruptie het gif is in de kransslagader van de samenleving. Het zorgt niet voor een evenwichtige duurzame economische ontwikkeling met benutting van de talenten en bescherming van de zwakkeren. Integendeel zorgt het voor achteruitgang en vergroot de armoede. De kloof tussen een grote groep “(kans)armen” en een kleine groep “rijken” wordt alsmaar groter, welke leidt tot een onethische tweedeling van de samenleving.

Zonder anti corruptie programma, geen zetels
Het uitblijven van de aanpak van de corruptie en juist het corruptie faciliterend beleid baart de VES zorgen aan de vooravond van de instroom van de Oil & Gas dollars. Indien er geen dichtgetimmerde en functionerende anti corruptie wet- en regelgeving is en geen zware sancties komen tegen corruptieplegers, zullen de oliedollars aan onze neus voorbijgaan. Ervaring uit andere landen leert dat een aantal mensen miljardairs zullen worden en een groot deel van de samenleving zal in armoede leven en sterven. Dit is niet wat de VES wil, vandaar de roep voor anti corruptiebeleid met effectieve sancties bij niet-naleving. Dit dient een der hoogste speerpunten te zijn bij de komende verkiezingen. Volk stem bewust: “Zonder anti corruptie programma, geen zetels”.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May