Bouw vergadercomplex DNA start te midden van beroering
13 Oct, 05:11
foto
President Chan Santokhi en Assembleevoorzitter Marinus Bee hebben het startsein gegeven voor de bouw van het vergadercomplex van De Nationale Assemblee.


De regering en De Nationale Assemblee gaan -ondanks kritieken en waarschuwingen- onverstoord verder met het bouwen van een nieuw vergadercomplex voor het 'hoogste college van Staat'. Er zit haast bij. Het werk moet in 12 maanden af zijn zodat president Chan Santokhi daar ten minste 1 jaarrede kan uitspreken en De Nationale Assemblee minstens 1 begrotingsbehandeling kan behandelen. Het onthullen van een bord  donderdag was het officiële startsein van het project: 'Het gebruiksgereed opleveren van het vergader complex van De Nationale Assemblée'. De oppositie was uit protest afwezig.

Eerder was in 2021 het gereconstrueerd DNA gebouw -dat door een brand op 1 augustus 1996 was verwoest en aan de herbouw in 2019 was begonnen- opgeleverd. Het vier etages tellende gebouw was nu alleen geschikt om kantoor te houden werd er aangegeven. Een vergaderruimte was noodzakelijk. Gekozen is voor een driehoog die op hetzelfde terrein komt te staan.

Het bijbouwen van het vergadercomplex is niet zonder controverse. De Algemene Aannemers Vereniging is in het geweer gekomen omdat het werk na toewijzing en goedkeuring, toch nog is gegund aan een hogere bieder. De vereniging wacht nog steeds op een uitleg. Een ander punt is dat door het ontwerp van het vergadercomplex de locatie haar status op de Werelderfgoedlijst kan kwijtraken. Hiermee ook de financiële steun waarmee onderhoud en restauratie van monumentale gebouwen wordt gedaan.

De regering en de Assemblee zetten door ondanks de tegengas uit de samenleving en de internationale instituten. Benadrukt is dat het gebouw uit eigen middelen wordt betaald: ruim US$ 5.5 miljoen. Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken vindt het opmerkelijk dat er plotseling zoveel kritiek wordt geleverd op het project. Hij heeft aangekondigd dat er maandag op een persconferentie zal worden  uitgelegd over "de nieuwe regels voor bouwprojecten waar iedereen zich aan dient te houden."  

Assembleelid Mahinder Jogi, voorzitter van de Bouwcommissie, rekent op de steun van de andere machten zodat de begroting gefinancierd wordt, het werk op tijd wordt geleverd "om op z'n minst een jaarrede hier te hebben van de president en een begrotingsbehandeling." Jogi: "De coalitie timmert hard aan de weg en dat valt niet in goede aarde bij eenieder. Ik kan je één ding zeggen: er is geen medicijn tegen jaloezie."

Assembleevoorzitter Marinus Bee geeft aan dat dit niet het wenselijk begin was voor het project.  Hij roept op tot dialoog: "Unesco, IDB, de Vereniging van Aannemers… minister en team, nodig partijen uit. Laten we zitten. We weten dat waar gewerkt wordt zaken soms in een heel ander perceptie kan worden geplaatst. Maar als we met elkaar kunnen praten kunnen we zaken goed stroomlijnen."

"Voor ons moeten al die kritieken die er zijn als motivatie dienen om dit project inderdaad goed af te ronden," vervolgt Bee. "En aan de aannemer wil ik extra succes toewensen. U heeft een dienst te bewijzen dat u ook in staat bent om een groot project succesvol af te ronden."

President Santokhi steunt Bee in zijn oproep aan partijen om in dialoog te treden. "Communiceren met eenieder, dat is de kracht van democratie, merkt hij op. "Overtuigen. Uitleg. Luisteren naar een ander. En als er inderdaad zaken zijn die de anderen beter dan ons hebben ingezien, bijstellen. Democratie moet beschermd worden."  Hij rekent erop dat gelet op de kritieken er verantwoording zal worden afgelegd zodat samenleving weet dat "alles wat hier gebeurd correct is".

Santokhi benadrukt dat de democratie verder hersteld wordt met de bouw van het vergadercomplex. Hij heeft ook graag  dat de kwaliteit van het parlement en de leden gaat toenemen. Aan Jogi zegt Santokhi dat de inspanningen goed gecommuniceerd moeten worden met het volk, er verantwoording afgelegd moet worden om de negativiteit weg te nemen zodat je "na die jaarrede nog meerdere jaarredes van deze regering gaat horen in dit gebouw".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May