WHO: Vrouwen en kinderen grootste slachtoffers in Afghanistan
10 Oct, 10:48
foto
Afghaanse vrijwilligers ruimen het puin op van beschadigde dorpshuizen na een reeks aardbevingen in het district Zendeh Jan in de provincie Herat. (Foto: AFP)


Vrouwen en kinderen vormen tweederde van de slachtoffers van de recente aardbevingen in Afghanistan, die met ernstige verwondingen in het ziekenhuis zijn opgenomen, zei het hoofd van de noodhulpdienst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het land, maandag.

De Taliban-regering zei dat minstens 2.400 mensen zijn omgekomen en meer dan 2.000 anderen gewond zijn geraakt bij de aardbevingen van zaterdag. De beving behoort dit jaar tot de dodelijkste ter wereld, na aardbevingen in Turkije en Syrië waarbij naar schatting 50.000 mensen omkwamen.

"De aardbeving vond rond elf uur in de ochtend plaats, toen de mannen de huizen uit waren, dus de meerderheid van degenen die gewond zijn geraakt en stierven, zijn vrouwen en kinderen die zich op dat moment in de huizen bevonden", vertelde dr. Alaa AbouZeid van de WHO aan Reuters.

"Twee derde van degenen met ernstige verwondingen die worden opgenomen in het ziekenhuis dat ik gisteren heb gezien, zijn kinderen en vrouwen", zei hij, verwijzend naar zijn tijd in Herat na de aardbeving.

Hij waarschuwde ook dat de financiering van de humanitaire operaties van cruciaal belang bleef, waarbij de mondiale aandacht en financiering wegtrokken van Afghanistan. Dat zou kunnen worden toegeschreven aan concurrerende of opkomende crises over de hele wereld, zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne, en aan de zorgen over de Taliban-beperkingen voor vrouwen, zeggen diplomaten en hulpfunctionarissen.

AbouZeid zei dat het "verwoestend" was om te zien hoeveel kinderen in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. "Ik heb een kind van drie tot vier maanden oud gezien met een hoofdtrauma als gevolg van de aardbeving", zei hij.

Hoofdtrauma kan langdurige slopende effecten of handicaps veroorzaken, zei AbouZeid. De responsteams van de WHO namen de zaak serieus, gezien de impact van dergelijke verwondingen op het slachtoffer en hun families, die hen op de lange termijn zouden moeten ondersteunen, zei hij.

Hoewel de responsteams veel levens hebben gered, moeten ziekenhuizen beter uitgerust zijn om in de toekomst met nog meer slachtoffers en soortgelijke situaties om te gaan, zei hij.

Het gezondheidszorgsysteem in Afghanistan, dat grotendeels afhankelijk is van buitenlandse hulp, heeft te maken gehad met verlammende bezuinigingen in de twee jaar sinds de Taliban de macht overnamen en veel internationale hulp, die de ruggengraat van de economie vormde, werd stopgezet.

Het humanitaire bureau van de VN heeft 5 miljoen dollar aan hulp aangekondigd voor de reactie op de aardbeving, maar directe materiële steun is afkomstig van een beperkt aantal landen.

"Het nieuws verlegde zich naar wat er de afgelopen twee dagen in het Midden-Oosten gebeurde en er was heel weinig aandacht" voor de bestaande crisis in Afghanistan, zei hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May