Minstens 10 vorsten uit Afrika te gast bij koning Brunswijk
10 Oct, 00:00
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk is op bezoek geweest bij de Papegaaitjes. De kinderen hebben 'Marrondag' gevierd. (Foto's: Yohnne Productions)


10 oktober 1760 zal wederom uitbundig herdacht en gevierd worden. Dit keer met ministens10 koningen en andere 'royalty's' uit Afrika. Vicepresident Ronnie Brunswijk -die eerder dit jaar is gekroond tot king of Afro Suriname Heritage- roept eenieder op, in het bijzonder de nakomelingen van de tot slaafgemaakte Afrikanen, om de festiviteiten op het Onafhankelijkheidsplein bij te wonen. Hij en enkele royalty's hebben maandag een bezoek gebracht aan de Papegaaitjes peuter- en kleuterschool.

Op 10 oktober 1760 - nu ook Marrondag genoemd- is er een vredestraktaat gesloten tussen de koloniale machthebbers en de weggelopen tot slaaf gemaakte Afrikanen. Dit stuk uit de geschiedenis is op diverse scholen  gevierd of herdacht. De Papegaaitjes deden er een schepje bovenop. Schoolleider Ephenlania Lagadou, heeft de vicepresident uitgenodigd. Hij is met een grote koninklijke delegatie aangekomen. De hoogheden hebben een gezellighe tijd met 'de toekomst' doorgebracht.  

Dinsdag is volgens Brunswijk "wan bigi dey. Het is 263 jaar geleden dat de slavenmeesters vrede hebben gesloten met de Marrons. Ik ben erg blij. En er zullen op het Plein ook koningen uit Afrika aanwezig zijn. Ze zijn speciaal voor deze dag gekomen. Omdat un' sabi dat a roots fu unu, vanuit  Afrika a deh."

"We zijn de slavernij niet vergeten. Het is een dag om te bezinnen, om kracht eruit te putten, zodat we nog verder kunnen gaan. Na 263 jaar vindt de emancipatie van de 'buskondre sma' plaats. We schoppen het heel ver; we hebben ministers, een vicepresident, directeuren, artsen. Op alle vlakken zijn we vertegenwoordigd, politiek, noem maar op. Dat mek' dinsdag na wan bijzonder dey. Mi' e kar' ala sma fu kon massaal na Plein."

De festiviteiten zijn ondertussen al begonnen. De granman van de Aluku's, Glunder Simeon is door president Chan Santokhi op het presidentieel paleis geïnstalleerd. De ceremonie is in de Anthony Nesty Sporthal gehouden. In de avond is er een gospelconcert en culturele show geweest op het Plein. Vanochtend worden de traditionele plengoffers gebracht te Nyun Combé en daarna op het Plein van 10 oktober 1760. Van daaruit zal er een prodowaka worden gehouden naar het Plein. Daar wordt het feest voortgezet met tal van optredens. Uiteraard in aanwezigheid van de Afrikaanse vorsten.

De koningen die het feest bijwonen zijn: Uit Nigeria, king Adedapo Aderemi, queen Oyenike Monica Okundaye, araba (hoge priester) Elebuibon Akinyemi. Uit Ghana: queen Vickylextar Beatrice Naa Manye Fofo Okang-Sowah, nana (hoogheid) Samuel Out Lartey. King Shitawa Peter Mumia ІІ uit Kenia, sultan Maiguizo Kané Mahaman Mansour uit Niger,  Chief Falendoda Malinga van de Zulu's uit Zuid-Afrika, Wale Idris Ajibade, Founder & Executive Director African Views Organization en Julius W. Garvey, Founder Marcus Garvey Institute.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May