Karfestival: Sri Jagannath kijkt naar kleinste goede in de mens
08 Oct, 08:46
foto
De kar met beelden van Sri Jagannath, Sri Baladeva en Sri Subhadra, ruim 3 kilometers getrokken over de Martin Luther Kingweg. (Foto's: René Gompers)


Een dunne maar stevige touw, een speciale bezem om de route schoon te maken, drie beelden met enorme ogen; in hun vizier honderden mensen die de versierde kar voortrekken waarop zij staan. "Hare Krishna, Krishna hare, hare!" zingen de mensen  terwijl ze ook muziek maken. Toegewijden hebben zaterdag zingend en dansend de kar met beelden van Sri Jagannath, Sri Baladeva en Sri Subhadra, ruim 3 kilometers getrokken over de Martin Luther Kingweg naar Ramcharans Playground. Ratha Yatra oftewel het karfestival is voor de zesde keer gehouden.

De optocht werd steeds groter door groepen mensen die zich onderweg aansloten. Het gros hielp meetrekken aan het witte touw. "De Ratha Yatra houdt in dat we God naar ons hart toetrekken en iedereen bij elkaar brengen," licht Santosh Singh toe. Hij is de trekker van het festival en bestuurslid van de ISKCON (International Society for Krishna Consciousness) in Suriname. "Het festival is nog niet zo bekend in ons land maar de belangstelling neemt wel toe. In de rest van de wereld doen er jaarlijks miljoenen aan mee."

Tijdens de optocht wisselden enkele deelnemers elkaar af om de straat te bezemen voordat de kar erover ging. Singh geeft aan dat hiermee het handelen van de koning van Puri (in India) wordt nagebootst: hij heeft persoonlijk de weg gebezemd, schoongemaakt voor Sri Jagannath zijn komst. "Want je verwelkomt hem in je hart dus je maakt eigenlijk alles schoon," legt Singh uit. "Volgens de geschriften als je dat doet, het bezemen, zal je verlost worden van je slechte daden, je slechte karma. Je wordt klaargemaakt om terug te gaan naar God."

Met lof en diep respect zijn de beeldgedaanten na de optocht uit de kar gehaald en naar het podium in Ramcharans Playground verplaatst. De 'goden' richtten hun grote ogen strak op de mensen die naar het festival kwamen. Singh legt de symboliek van de grote ogen uit: "Wij mensen zijn een oceaan van fouten en hebben zoveel zonden. Maar Sri Jagannath is zo genadevol. Met zijn ogen kan hij het kleinste goede dat in ons is zien. Hij zoekt naar het kleinste goede in een persoon om te kunnen zegenen. Dat stelt het voor." Meestal kijken wij 99 procent naar het slechte en focussen daarop. We kijken niet eens naar de 1 procent. Maar Jagannath kijkt naar de 0,00001 procent en negeert de rest."

Singh roept de gemeenschap op om meer tijd door te brengen met God. "In deze tijd zijn we eigenlijk verdwaald. We zoeken naar geluk in dingen die tijdelijk zijn. Mensen willen rijk worden, mooi of sterk zijn. Maar al deze dingen, hoeveel je ook verzamelt, geven op den duur geen voldoening meer. Omdat we spiritueel zijn. We voeden ons lichaam door te eten en te drinken maar vergeten onze ziel, een relatie met God."

"We zijn de relatie met God vergeten," vervolgt Singh. "Onze filosofie is dat de relatie met God het enige is dat vast is, dat blijft. Het maakt niet uit wat je geloof is en wat je achtergrond is. Onze filosofie is niet gebaseerd op het lichaam maar de ziel. Op het niveau van de ziel is iedereen gelijk."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May