Ook in Suriname aandacht voor World Cerebrale Parese Dag
06 Oct, 14:33
foto
Tot 2020 zijn 82 kinderen met CP geregistreerd in Suriname.


Vandaag 6 oktober, wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor mensen met Cerebrale Parese. Cerebrale Parese (CP) is de meest voorkomende motorische aandoening bij kinderen. Het is een hersenletsel dat vóór, tijdens, of na de geboorte, tot de leeftijd van 2 jaar, kan ontstaan door bijvoorbeeld een tekort aan zuurstof, hersenbloeding of trauma. Kinderen met CP kunnen afhankelijk van de ernst van het hersenletsel moeite hebben met bewegen, spreken, zien, horen en beperkingen in de cognitieve ontwikkeling.

In 2018 is gestart met een CP Register in Suriname, waarbij alle kinderen met deze aandoening geregistreerd worden, om zodoende meer inzicht te krijgen in de etiologie (oorzaken) en klinische karakteristieken van CP in Suriname. Preventieve strategieën kunnen op deze manier ontwikkeld worden. Tot 2020 zijn 82 kinderen met CP geregistreerd in Suriname. Hiervan zijn 37 kinderen een meisje en 45 een jongen (Declerck et al. 2023). De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose gesteld werd, was 5 jaar. Dit is in vergelijking met andere landen veel te laat, omdat de diagnose al voor de leeftijd van 2 jaar gesteld kan worden. In 2021 werd daarom gestart met het ontwikkelen van een vroeg detectie protocol. 

Kinderen die een hoog risico lopen op het ontwikkelen van CP worden middels verschillende testen vanaf de eerste levensmaanden tot de leeftijd van 5 jaar opgevolgd. Door de implementatie van het protocol, kan al heel vroeg gestart worden met therapie. Deze vroege interventie zorgt ervoor dat het effect van CP op het dagelijks leven van het kind, verminderd wordt Tot op heden zijn 9 kinderen vroeg gedetecteerd geworden middels het vroeg detectie protocol. We schatten dat er per jaar ongeveer 18 – 20 kinderen met CP geboren worden in Suriname.

Ouders die merken dat hun kind een vertraagde motorische ontwikkeling heeft, moeten zo gauw als mogelijk naar de huisarts om dit te laten onderzoeken. Dit kan een teken zijn van CP. Deze tekenen kunnen zijn:
•  een uitgesproken voorkeur hebben voor het gebruik van linker- of rechterzijde van het lichaam
•  moeite hebben met eten voornamelijk door een zwakke zuigkracht
•  op de leeftijd van 4 maanden het hoofd niet omhoog kunnen houden wanneer het op de buik ligt
•  op de leeftijd van 8 maanden nog niet zelfstandig kunnen zitten

Op 28 oktober zal er in het kader van Wereld Cerebrale Parese Dag, in samenwerking met het bedrijf Pandie een Sensory play day georganiseerd worden, om de fijne motoriek van het kind te stimuleren. Kinderen en families van kinderen met CP zijn welkom om hieraan te participeren.

Cerebrale Parese Suriname

Telefoon: 7446400
Ruby Chin A Fat en Fenna Walhain, docenten en onderzoekers Anton de Kom Universiteit van Suriname
Rhea Cruden, kinderneuroloog Academisch Ziekenhuis Paramaribo
Delaja Plein en Chelsi Bardan, fysiotherapeuten op de afdeling kinderfysiotherapie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo
Sarfaraz Muradin, onderzoeksstudent CP en coassistent geneeskunde

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May