Suriname betreedt Wereldpodium voor Groene Certificaten
05 Oct, 08:44
foto


Suriname heeft onlangs als eerste in het Caribisch gebied zijn plek veroverd op het wereldtoneel voor groene certificaten. De Suriname Energy Chamber (SEC) heeft zich aangesloten bij de Renewable Energy Certification (I-REC) gemeenschap. Dit historische moment symboliseert niet alleen de wereldwijde erkenning van Suriname, maar ook onze toewijding aan duurzame energie en klimaatverandering, zegt voorzitter van de SEC, Orlando Olmberg.

Groene certificaten vertegenwoordigen eenheid in actie voor een schonere planeet en bedrijven internationaal zijn bereid te betalen voor deze attributen in het kader van ‘Corporate Social Responsibility Policies’. De toetreding van Suriname tot de I-REC gemeenschap opent volgens Olmberg "nieuwe perspectieven voor een duurzame toekomst voor ons land en de bredere Caribische regio. Dit wordt gezien als het aanbreken van een boeiend hoofdstuk, waarin Suriname zijn positie als een toonaangevende groene speler in de regio versterkt”.  De toetreding tot het wereldpodium heeft plaatsgevonden met de goedkeuring van de Energie Autoriteit Suriname.

Groene Certificaten vs. Carbon Credits

In de strijd tegen de negatieve gevolgen van de steeds toenemende  broeikasgassen, zijn er twee mechanismen ingezet nl: Groene Certificaten en Carbon Credits. Beide modellen hebben één gemeenschappelijk doel, namelijk het terugdringen van de CO2- uitstoot die zulks een negatieve impact heeft op het klimaat. In de praktijk is 1 groen certificaat gelijk aan 1 MWH aan opgewekte groene stroom. 1 Carbon Credit vertegenwoordigt in ton CO2 uitstoot dat uit de atmosfeer is weggehaald.

Groene Certificaten: Energie uit de Afobakadam en zonne-energie parken en systemen
In het hart van Suriname, bij de Afobakadam, wordt jaarlijks bijna 900.000 megawattuur (MWH) aan groene stroom opgewekt. Dit wordt gekenmerkt als  groene energie die ons beschermt tegen de vernietigende effecten van fossiele brandstoffen. Voor elke MWH wordt een groen certificaat uitgereikt, en dat is waar de magie begint. Deze certificaten kunnen lokaal, regionaal en internationaal worden verhandeld, en bedrijven en organisaties over de hele wereld staan in de rij om ze te bemachtigen. Waarom? Omdat ze hiermee laten zien dat ze zich inzetten voor een milieuvriendelijke toekomst, en dat ze zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid voor onze planeet.

Carbon Credits: De Strijd tegen CO2 door 97% bosbedekking
Carbon Credits is een  mechanisme dat CO2 uit de atmosfeer haalt en omzet in credits. Eén ton CO2 die door bomen wordt geabsorbeerd, staat gelijk aan één credit. Bedrijven wereldwijd zijn bereid om deze credits te kopen, omdat ze willen bijdragen aan de vermindering van broeikasgassen. Zowel groene certificaten als Carbon Credits zijn twee mechanismen die ontwikkeld zijn om de negatieve effecten van CO2-uitstoot en klimaatverandering tegen te gaan.

Groene certificering, een blauwdruk voor  beleid en een duurzame toekomst
In bepaalde landen wordt het groene certificering mechanisme volledig geïntegreerd in het nationale beleid. Dit komt door de strikte internationale voorschriften die zijn opgesteld, met strenge toezichtmaatregelen om ervoor te zorgen dat praktijken zoals 'greenwashing' volledig worden uitgesloten. Hierdoor blijft dit systeem gemakkelijk te volgen en buitengewoon transparant.

Door groene certificering worden organisaties aangemoedigd om emissies te verminderen, groene technologieën te omarmen en bewustzijn te creëren, wat de groei van milieuvriendelijke oplossingen, zoals zonne-energie installaties, stimuleert. "Samen zetten we stappen richting een low-carbon economie, waarin we onze ecologische voetafdruk minimaliseren en een positieve impact op onze omgeving realiseren. Momenteel doorlopen wij de administratieve procedures met de verschillende actoren nationaal en internationaal. Nog voor eind van dit jaar moeten de eerste geregistreerden een feit zijn!", benadrukt Olmberg.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May