Suriname en Zuid-Korea willen relatie intensiveren
20 Sep, 19:16
foto
De Surinaamse delegatie onder leiding van president Chan Santokhi tijdens de ontmoeting met het Zuid-Koreaanse staatshoofd Yoon Suk-Yeol. Het gesprek vond dinsdag plaats in New York. (Foto: CDS)


President Chan Santokhi en zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Yoon Suk-Yeol hebben in de marge van de VN Algemene Vergadering in New York een onderhoud met elkaar gehad. De Zuid-Koreaanse president gaf verder te kennen dat zijn land de historische stad Busan heeft voorgedragen voor de Expo 2030. Bij de stemming daarvoor eind dit jaar is ondersteuning gevraagd van Suriname. President Santokhi gaf aan dat de kwestie van Expo 2030 in regionaal verband besproken zal worden alvorens een besluit genomen wordt.

President Santokhi benadrukte de historische band die Suriname met Korea onderhoudt. Hij gaf aan dat de bilaterale samenwerking het afgelopen halfjaar in een versnelling gekomen en dat er op hoog niveau uitwisselingen zijn geweest tussen de twee regeringen. De intentie is om spoedig een samenwerkingsovereenkomst te tekenen. Daarvoor zal minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking in de komende weken afreizen naar Zuid-Korea. Hiermee wordt aan de samenwerking verder gestalte geven, tot op het niveau van de staatshoofden, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Reeds voor de onafhankelijkheid hebben Surinamers hun bijdrage geleverd tijdens de Koreaanse Oorlog in de jaren vijftig van de vorige eeuw. President Yoon Suk-Yeol zegt dat de bijdrage van Suriname altijd herinnerd wordt. Volgens hem heeft de samenwerking tussen beide landen veel potentie. Hij haalde ook aan dat Zuid-Korea uitkijkt naar verdere verdieping van de samenwerking.

President Santokhi benadrukte dat Suriname open staat voor business. “Suriname kan wijze lessen leren van het Koreaanse model van economische groei en opbouw”. Het staatshoofd gaf aan dat de Surinaamse hulpbronnen zoals bauxiet, goud, olie en gas lucratieve sectoren zijn om in te investeren. Suriname verwelkomt de samenwerking met landen als Zuid-Korea, die ervaring en expertise hebben in het ontwikkelen van diverse sectoren en duurzame ontwikkelingsprojecten.
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June