Libië: Zoektocht overlevenden gaat door, hulp komt op gang
18 Sep, 06:51
foto
De overstromingen overweldigden de twee dammen, waardoor een watermuur van zeven meter hoog door het centrum van Derna werd gestuurd, waardoor hele wijken werden verwoest en mensen de zee in werden geveegd. (Foto: AP)


Een week nadat een enorme muur van water door de Libische kuststad Derna trok en duizenden de dood in stuurde, is de focus verschoven naar de zorg voor overlevenden. Het dodental heeft 11.300 al overschreden.

Onder verwijzing naar de Libische Rode Halve Maan zei het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties zondag, dat er nog steeds 10.100 mensen vermist worden in de verwoeste stad.

"Deze cijfers zullen naar verwachting de komende dagen en weken stijgen, omdat zoek- en reddingsploegen onvermoeibaar werken om overlevenden te vinden", aldus het rapport.

Er komt nu hulp in het door oorlog geteisterde Noord-Afrikaanse land, terwijl de wereld zich mobiliseert om de hulpdiensten te helpen omgaan met de nasleep van de dodelijke overstroming, nadat vorige week twee dammen bij Derna barstten.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn in het noordoosten van Libië minstens 40.000 mensen ontheemd. Ze waarschuwden dat het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger ligt, gezien de moeilijkheden bij het bereiken van de zwaarst getroffen gebieden.

De dammen stroomopwaarts van Derna begaven het onder de druk van hevige regenval van orkaan Daniel. De bouwwerken zijn gebouwd om de havenstad met 100.000 inwoners te beschermen, nadat deze halverwege de 20e eeuw werd getroffen door aanzienlijke overstromingen.
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June