Column: Borrelpraat no. 784
17 Sep, 22:59
foto


 “Ik heb weer een paar goede artikelen gelezen.”
“Ja, broeder, vertel over die artikelen."
“Ja, mooi, dan kan je lekker lui zitten zuipen en luisteren, zucht gemakstuk, ik bedoel, stuk gem…”
“Ja, ja, is goed. Ik sponsor dan de vloeibare smering van je stembanden.”
“Ow, now you’re talking, helemaal goed. Allereerst het steengoed artikel van Hans Bree op Sterrennieuws van 13 september, getiteld ‘Assertief volk’. Daarin lees je dat je met kritische ogen om je heen moet kijken en niet maar moet naschreeuwen wat anderen vanuit een of ander podium uitkraaien.”
“Meester, wat is ‘assertief’?”
”Staat ook in het artikel. Maar goed, assertief heeft te maken met ‘opkomen voor jezelf’. Maar dan moet je wel bewust zijn van jezelf.”
“Dus, dan moet je wel weten wat je wel of niet wil.”
“Goed zo, jonge vriend in ons midden. Maar je weet zelf dat velen zich niet goed bewust zijn van zichzelf; ze hangen maar aan een etnische identiteit die sommige politici levend houden, alleen om daar makkelijk stemmenwinst uit te halen.”
“Dat lijkt op een soort kudde-instinct.”
“Klopt, dat geeft aan de ene kant wel een veilig gevoel: je bent gedekt door je family, je friends, je jongerengroep, je etnische groep, je geloofsgroep, je politieke partij en ga zo voort.”
“Dat is toch niet slecht, meester.”
“Zeker niet, maar dat wil niet zeggen dat je maar alles slaafs navolgt wat die groep je zegt om te doen of je verbiedt om te doen. Je mag wel best je eigen mening hebben en moet die vrij, maar wel natuurlijk binnen de normen van fatsoen kunnen uiten, zonder bij wijze van spreken daarbij uit de groep gestoten te worden als te zijn een verrader.”
“We dwalen af, wat vindt Hans Bree nog meer in zijn artikel?”
“Hij bespreekt onder andere de opkomst van de Nederlanden, de periode van de Gouden Eeuw, en laat zien dat hun inkomsten, deels wel uit slavernij verworven, goed werden geïnvesteerd in opvoedende instituten die tot vandaag de dag de drie politiek-maatschappelijke pijlers van de Nederlandse staat vormen.”
“Welke zijn die?”
“Dat ga je maar zelf in dat artikel lezen. Mooi vond ik wel dat broeder Hans stelt dat alleen een wijziging van ons kiesstelsel niet zaligmakend is; een aangepast kiesstelsel alleen, zorgt nog niet voor een beter beleid.”
“Wat dan wel?”
“Volgens meester Hans: een assertief volk dat zich tijdens verkiezingscampagnes NIET laat misleiden door goedkope beloften en luchtkastelen en zich NIET laat omkopen met petjes, truitjes, markttassen in allerlei partijkleuren of door streetparty’s.”
“Klopt helemaal. Nog teveel mensen laten zich meesleuren door al deze prullaria, kretologie en goedkoop vertier, en stemmen juist op de verkeerde mensen die hun weer eens vijf jaren gaan belazeren.”
“Broeder Hans stelt daarom dat een assertief volk de kandidaten voor DNA kritisch bekijkt, en beoordeelt of die de juiste track record hebben om in DNA het beleid van de regering kritisch te begeleiden en keihard te corrigeren als er met de belangen van land en volk gesold wordt.”
“Ben ik helemaal met hem eens. En ik vind dat de leden van de verschillende politieke partijen via hun kernen nauwelijks invloed hebben op welke kandidaten op verkiesbare plaatsen komen.”
“Het is de voorzitter met die kleine kring van loyalisten en een paar grote sponsoren om hem heen die dat bepaalt. En daar begint het fout te gaan. Er heerst geen democratie binnen die partijen.”
“Dat is waar. De leden moeten maar jaknikken, met partijvlaggen wapperen en applaudisseren tijdens de vaak inhoudloze opjut-speeches van de partijtoppers.”
“De partijleden zijn alleen maar goed om eens in de vijf jaren als gewillig stemvee te fungeren.”
“Nog teveel worden kinderen thuis en op school gemuilkorfd; ze leren niet assertief te zijn. Dat wordt als vrijpostig en brutaal gezien."
“Maar men scheldt en spuugt en braakt wel op ‘bakra basi’ en dat slavernijverleden. Misschien om ons te doen vergeten dat het in het heden vooral vanaf onze staatkundige onafhankelijkheid, dankzij onze eigen blaka en bruine basi, nog veel erger is geworden.”  
“Ja, maar het is toch zo goedkoop en gemakkelijk om de kolonisator maar de schuld van het eigen falen te geven.”
“Klopt. En broeder Hans stelt dan ook heel terecht dat het soms beter is om te kijken wat wij van de nazaten van die kolonisatoren kunnen leren.”
“En nu is alles gericht op die ijle droom dat we vanaf 2028 miljarden aan  oliedollars zullen binnenhalen.”
“Mooie beloften van die topman van Total, maar wordt het weer niet het zoveelste uitstel dat steeds meer afstel lijkt te gaan worden?”
“En praat die Total-topman ook namens het oliebedrijf Apache, dat voor  50% zijn partner is?”
“En wat doen we in die tussentijd als bevolking? Blijven we maar smachtend wachten op de realisatie van die droom?”
“Of op de ideale leider die voor ons zal nederdalen?”
“Ik denk dat die andere broeder, die Megawattkhan, in zijn artikel over wel of geen zakenkabinet gelijk heeft: we moeten zo snel als mogelijk beginnen onze controlerende instituten te versterken.”
“Welke zoal?”
“Nog een artikel dat je moet lezen, beste leesluie vriend. Hoewel ik wel wat kritiek heb op bepaalde aannames van de auteur, noemt hij terecht Instituten zoals vooral DNA, de Staatsraad, de Rekenkamer, de Rechterlijke macht, het OM, de SER, die versterkt moeten worden.”
"Maar dat weten we al lang."
“Ay, deze controlerende instituten zijn uitgehold en geïnfiltreerd door politieke jaknikkers, hielenlikkers, halve analfabeten, pajongwaaiers en slijmballen.”
“Maar velen daar zijn wel deskundig, zie de bemensing van die zovele staatscommissies.”
“Onze Megawhat stelt vanuit zijn comfortzone overzee dat de zovele deskundigen alhier het lef moeten hebben om op te staan en onze politici met scherpe analyses moeten leren hoe het moet.”
“Mooi en waar, maar wat heb je aan al deze adviezen als de politieke top alhier daar gewoon niet naar luistert? Dat is wat onze MegawhatKhan over het hoofd ziet in zijn analyse.”
“Zolang de bedenkers van deze goede en scherpe adviezen niet zelf de meerderheid in DNA halen, zullen hun adviezen niet uitgevoerd worden. De huidige politici en hun opgejutte achterban lachen je zelfs uit met je mooie adviezen.”  
“Dan heb ik meer respect voor die vrouwen in Iran die ondanks de onderdrukking nog steeds durven opkomen voor de in hun ogen rechtvaardige vrijheden.”
”Een dubbele toast op die dappere vrouwen die de wereld laten zien dat ze niet bang zijn om assertief te zijn.”
“Proost-proost!!”    
 
Rappa
Advertenties

Thursday 13 June
Wednesday 12 June
Tuesday 11 June