Storm Lee komt aan land in Canada
17 Sep, 10:44
foto
Lee bracht sterke wind, kustoverstromingen en zware regenval met zich mee.


Lee is aan land gekomen als een posttropische cycloon die orkaanwinden veroorzaakte in een uiterste westelijk deel van de Canadese provincie Nova Scotia, waardoor wegen onder water kwamen te staan, bomen omvielen en de stroom uitviel voor tientallen duizenden mensen langs de Noord-Atlantische kust.

Zaterdag werd minstens één sterfgeval als gevolg van de storm geregistreerd. Een automobilist in de Amerikaanse deelstaat Maine overleed nadat een boom op zijn voertuig viel, zo melden lokale media.

Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) zei in zijn laatste advies dat Lee zaterdag naar het noorden trok nadat het aan land was gekomen op Long Island, een klein eiland ten zuidwesten van Halifax. Het nog steeds krachtige weersysteem zorgde voor maximale aanhoudende windsnelheden van 100 km/u met hogere windstoten, aldus voorspellers.

Lee, nu ongeveer 60 kilometer ten oosten en zuidoosten van Eastport, Maine en ongeveer 215 kilometer ten westen van Halifax gelegen, zal naar verwachting de komende dagen gestaag verzwakken.

Het bracht sterke wind, kustoverstromingen en zware regenval met zich mee in delen van de kust van Maine en Atlantisch Canada.

In de Canadese provincie Nova Scotia zaten zaterdag ongeveer 120.000 mensen zonder stroom, omdat de wind bomen omver wierp en elektriciteitskabels kapte. In het naburige New Brunswick hadden bijna 20.000 mensen te maken met stroomstoringen.

"Het is de bemanning gelukt om de stroom voor sommige klanten te herstellen... maar de omstandigheden worden steeds slechter. In veel gevallen, vooral als de wind boven de 80 km/u komt, is het niet veilig voor onze bemanningen", aldus Matt Drover van het elektriciteitsbedrijf Nova Scotia eerder op zaterdag.

De wind heeft in delen van het westen ruim 100 km/u bereikt en in het centrum van Halifax, de grootste stad van Nova Scotia, ruim 90 km/u, zei hij in een verklaring. De luchthaven van Halifax was gesloten voor alle vluchten.

Volgens de website PowerOutages.us zaten in Maine eind zaterdag bijna 70.000 klanten zonder stroom.

Hevige golven die tegen de kustlijn van Nova Scotia sloegen, bezaaiden op sommige plaatsen ondergelopen kustwegen met puin.

"De intensiteit van de storm is sterk", zegt Paul Mason, uitvoerend directeur van het Nova Scotia Emergency Management Office. "De stormvloed zal naar verwachting in de middag tot aan het begin van de avond het hevigst zijn."

De storm kan in delen van Oost-Maine en New Brunswick in Canada nog eens 20 tot 50 millimeter regen met zich meebrengen, aldus het NHC, wat het risico op overstromingen in deze gebieden benadrukt.

"Lee zal vanavond de regio blijven beïnvloeden met regen of buien, harde wind en hoge golven langs de Atlantische kust", aldus het Canadian Hurricane Centre in een verklaring.

Vooruitlopend op de impact van de storm heeft de regering van de Amerikaanse president Joe Biden een noodverklaring afgegeven voor Maine en Massachusetts, waarbij federale hulp aan de staten wordt verleend.

Lee raast al meer dan een week als een grote orkaan over de Atlantische Oceaan en bedreigde kortstondig Bermuda, maar is voor iedereen op het land grotendeels onschadelijk. Het is het tweede jaar op rij dat zo'n krachtige storm Canada heeft bereikt nadat de orkaan Fiona een jaar geleden Oost-Canada binnenkwam.
Advertenties