Suriname krijgt US$ 1 miljoen donorsteun van Zuid-Korea
14 Sep, 16:43
foto
De Zuid-Koreaanse gezanten staan met een Surinaamse counterpart voor een graafmachine die is aangeschaft met de donormiddelen. (Foto: Bibis)


De zaakgelastigde van de ambassade van de Republiek Zuid-Korea in Venezuela, Hanuk Chung, en Inyong Hwang, consul-generaal op voornoemde ambassade, waren onlangs voor een werkbezoek in Suriname. Zuid-Korea heeft voor 2023 een bedrag van US$ 1 miljoen aan Official Development Assistance (ODA), goedgekeurd voor Suriname.

De delegatie is ontvangen door Elizabeth Bradley, directeur Internationale Samenwerking (DIS) van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis). Er zijn op het directoraat DIS besprekingen geweest over onder andere een mogelijke overeenkomst op het gebied van internationale samenwerking en managementtrainingen voor departement directeuren en hoofden van afdelingen.

ODA is een vorm van ontwikkelingshulp die wordt gedefinieerd als overheidssteun om duurzame, sociale en economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden te bevorderen ter verhoging van het welzijn van de bevolking, licht  Bibis toe. De Zuid-Koreaanse delegatie heeft enkele bezoeken gebracht aan de instanties die in aanmerking zijn gekomen voor de ODA.

USD 600.000 van de hulp gaat naar het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor de aanschaf van vier graafmachines voor het plantrijp maken van landbouwarealen in diverse regio’s en US$ 400.000 is bestemd voor het ministerie van Volksgezondheid voor de aankoop van medische apparatuur ten behoeve van diverse afdelingen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en het Elsje Finck-Sanichar College (Covab).

Onderdeel van het programma was een bezoek aan Rudisa Motor Company, de leverancier van de vier graafmachines van het merk Hyundai, die worden aangeschaft met de schenkingsmiddelen van Zuid-Korea. De eerste graafmachine is eerder deze maand in Apoera in gebruik genomen tijdens het recentelijk bezoek van president Chan Santokhi aan het Kabalebo gebied. Daar is het startsein gegeven voor de aanleg van een weg vanuit Nickerie naar Apoera, waarbij de landbouwgronden langs deze weg door de graafmachine plantrijp zullen worden gemaakt voor de agrariërs in het gebied.

De delegatie heeft ook vergaderd met Fauzia Poese, lid van het directieteam van het AZP. Hierbij is aangegeven dat de medische middelen die aangeschaft zullen worden met de gedoneerde middelen, hoofdzakelijk komen uit Nederland en Duitsland. Deze zullen worden ingezet op de kinderafdeling, de neonatale afdeling, de Intensive Care Unit en de afdeling Cardiologie van het ziekenhuis. Poese deed ook een beroep op de delegatie voor trainingen in onderhoud en reparatie van het equipment, zodat deze langer kunnen worden gebruikt.

Angela Wallerlei-Kumbangsila, algemeen directeur van het Covab, gaf aan dat de donormiddelen, onder andere zullen worden ingezet voor het upgraden van de praktijklokalen van de instelling. De Zuid-Koreaanse delegatie zal voor het einde van dit jaar de officiële overdracht verrichten van de donormiddelen aan Suriname, meldt Bibis.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May