94 tieners sluiten 9 dagen 'bootcamp' Nationaal Leger af
13 Sep, 00:00
foto
94 tieners hebben 9 dagen doorgebracht in de Ayoko Kazerne. Zij hebben meegedaan aan een trainingskamp. (Foto's: René Gompers)


"We zijn hier… voor één doel. A winsi san..e pasa, un n'e give up. Un n'e give up! scanderen de tieners in de Ayoko Kazerne op Zanderij, in Para. 94 jeugdigen tussen 14 en 18 jaar hebben hier 9 dagen doorgebracht in een 'bootcamp' van het Nationaal Leger. Het was elke dag vroeg opstaan, hard werken, sporten, survival skills leren en bovenal discipline bijgebracht worden.  

De Educatieve en Vormende Bootcamp is gehouden door het ministerie van Defensie. De trainingskamp is dinsdag afgerond met demonstraties en certificaten aan alle 94 deelnemers, 65 jongens en 29 meisjes. De deelnemers komen voornamelijk uit Paramaribo, enkelen zijn uit Nickerie en Commewijne.

Diverse sprekers, onder wie bevelhebber Werner Kioe A Sen, ministers Krishna Mathoera van Defensie en Henry Ori die namens de president sprak, hebben de 94 jeugdigen een hart onder de riem gestoken. Discipline, school afmaken en gedreven zijn, vormden de rode draad bij de bemoedigingen.

De jongeren is ook bijgebracht om na te denken over hun leven, hun rol in de maatschappij en hoe succes te boeken. Ze hebben nieuwe gewoonten aangeleerd zoals vroeg opstaan, op tijd naar bed gaan, het eigen bed opmaken, schoonhouden van de eigen omgeving, fysieke oefeningen om energieker te zijn, samen dingen doen, met andere jongeren omgaan. 

"Afleren van oude gewoonten die niet in ins voordeel zijn en het aanleren van nieuwe gewoonten is bijzonder belangrijk, merkt Mathoera op. "Dat vraagt herhalen en steeds herhalen. Vandaar dat de bootcamp voor 9 dagen is uitgezet om ze in een nieuw patroon te brengen. Daarnaast hebben ze geleerd om hun tijd nuttig te gebruiken. Ze konden maar een uurtje op hun tablet of telefoon, er was geen televisie. Ze hebben onder andere leren planten en hun brood zelf te bakken."

Mathoera voert aan dat jongeren tegenwoordig blootgesteld zijn aan enorme druk. Deze wordt veroorzaakt door onder andere éénouder gezinnen, de ongecontroleerde invloed van socialmedia, peer pressure, en ze zijn vaak onvoldoende voorbereid op moeilijke keuzes.  

"Te vaak zien we jongeren betrokken bij geweld, alcohol en drugs en vragen we ons af wat we kunnen doen," geeft Mathoera aan. "Wij van Defensie hebben met deze bootcamp  een concrete bijdrage geleverd om jongeren weerbaar te maken tegen de uitdagingen die op hun pad komen." Het project heeft SRD 800.000 gekost en is betaald door Defensie en het Kabinet van de President.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May