Het grote gevaar komt uit Duitsland (of uit onszelf)
13 Sep, 19:22
foto


Zoals jullie inmiddels wel weten, houd ik van Suriname. Ik houd van het landschap, de mensen en hoe we zijn. Dat wil niet zeggen dat alles perfect is. Eén van de typisch Surinaamse eigenschappen dreigt onze toekomst serieus in gevaar te brengen. Kijk, ik vind het soms ook frustrerend dat het lang duurt voordat ik word geholpen. Om een voorbeeld te noemen, als een monteur me aan de telefoon vertelt dat hij vandaag zeker nog langskomt, ben ik blij als dat ergens voor het einde van de volgende week is gebeurd. Dat is niet leuk, maar het heeft zijn charme. Wij doen veel op het gemakje, omdat er belangrijkere zaken in het leven zijn.

Voetbal bijvoorbeeld. Daar heb ik al meer over geschreven. We hebben in Suriname een groot potentieel op voetbalgebied. We hebben het talent en een vijver ruim 7.700 kilometer verderop om in te vissen. Daarnaast zijn de omstandigheden nooit beter geweest om ons voor een wereldkampioenschap voetbal te plaatsen. Het WK van 2026 wordt georganiseerd in Mexico, Canada en de Verenigde Staten. De organiserende landen zijn onze voornaamste concurrenten in de kwalificatiereeks, maar zij zijn als organisatoren al geplaatst. Als we ooit op het WK kunnen spelen, is het in 2026. We hebben alleen nog één ding nodig, een topcoach.

Het is al lang duidelijk dat dit Louis van Gaal gaat worden. Louis is een van de beste Nederlandse trainers ooit, staat open voor uitdagingen en heeft nog een appeltje te schillen met het WK. Op het vorige WK was hij bondscoach van Nederland. Oranje verloor toen na strafschoppen van Argentinië, de latere wereldkampioen. Dat dit nog steeds pijn doet, bleek vorige week. Van Gaal kreeg in Nederland een oeuvreprijs. Toen hem gevraagd werd hoe hij terugkijkt op het WK, gaf hij aan het gevoel te hebben dat Argentinië is voorgetrokken, omdat Messi wereldkampioen moest worden. Wat zou mooi zijn om met Suriname het WK te bereiken en in de openingswedstrijd van Argentinië te winnen.

Het gevaar uit Duitsland
Dat we Louis moeten hebben, roep ik trouwens al een klein jaar. En het wordt gehoord hoor, alleen het standje ‘alles-op-het-gemakje’ hè. Onze voetbalbond moet nu echt doorpakken. De kwalificatiereeks begint pas volgend jaar, maar er zijn kapers op de kust. Kapers die in het verleden al meer hebben gekaapt.

De bondscoach van Duitsland is vorig weekend ontslagen. Duitsland is een van de meest succesvolle voetballanden ooit, maar maakt er de laatste jaren een potje van. Op het WK gingen ze er in de groepsfase uit en daarna werd het ene na het andere oefenduel verloren. De coach is ontslagen. En wie wordt er genoemd als mogelijke opvolger??? Juist, onze Louis. En Louis heeft al aangegeven niet direct nee te zeggen tegen Duitsland.

Nu zal het zo’n vaart niet lopen. Een Nederlander wordt namelijk geen bondscoach van Duitsland. Dit kun je niet maken. De Tweede Wereldoorlog is lang geleden, maar toch. En die Duitsers zijn veel te inhalig en arrogant. Toen ik nog in Nederland woonde, viel het me op dat een Duitser die op vakantie is in Nederland, standaard in zijn eigen taal bestelt. Dat is toch opmerkelijk. Alsof wij naar Brazilië gaan en in een bar in het Nederlands of Sranantongo bestellen en verwachten dat ze dit verstaan. Typisch Duits.

En op voetbalgebied is er te veel haat en nijd tussen Nederland en Duitsland. Duitsland speelt lelijk, Nederland mooi. Dat Duitsland een veel rijkere erelijst heeft dan Nederland doet er niet toe. Je wordt als Nederlander geen bondscoach van Duitsland. Punt.

Tijd voor een bakkie met Louis
Toch ben ik opgelucht als Duitsland een nieuwe bondscoach heeft en deze niet naar de naam Louis van Gaal luistert. We hebben Louis namelijk echt nodig, en snel. Het is heel nobel om in het verkiezingsprogramma van 2025 op te nemen dat er geld moet worden gereserveerd voor Louis, maar dan is het te laat Chan!

Ik stel voor dat een delegatie van de voetbalbond deze maand naar Nederland vertrekt. De officiële lezing is dat ze wat nieuwe spelers gaan bekijken en overhalen om voor Suriname uit te komen. In werkelijkheid wordt het een kop koffie met Louis van Gaal. En ze mogen voor de zekerheid een contract meenemen.

Assist ondergetekende,
Rodney Bouterse
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May