Het Surinaamse Politiek Leiderschap
11 Sep, 08:44
foto


De Surinaamse economische en sociaalmaatschappelijke achteruitgang is niet te wijten aan de politieke partijen die aan de macht zijn gekomen, maar aan het leiderschap binnen deze politieke partijen. Leiderschap dat vernietigend is voor de vooruitgang van het land, moet gelijk afgestraft worden. Een leider die een politieke partij leidt naar verkiezingswinst is niet automatisch de leider die het land kan leiden naar strategische duurzame ontwikkeling. 

Het leiden naar verkiezingswinst betekent dat de leider capaciteit en inzicht heeft om politieke tegenstanders een hak te zetten, terwijl het leiden naar duurzame ontwikkeling betekent dat de leider kennis en inzicht heeft in het ontwikkelin en uitvoeren van strategisch duurzaam beleid. Dit houdt in dat de leider weet waar het land nu voor staat, waar het land naar toe wil/moet, maar het grootste probleem zit echter in “hoe dat te bereiken” als ze eenmaal politieke macht hebben verworven. Ze vergeten hun verkiezingsprogramma en de invulling van strategische posities om de nodige duurzame volksgericht ontwikkelingsdoelen te bereiken zijn populistisch en ‘family & friends’ georiënteerd i.p.v. deskundigheid. 

Politieke leiders moeten een duidelijke en realistische visie ontwikkelen/hebben m.b.t. duurzame ontwikkeling van hun land. ‘The first steps for political leadership in sustainable vision building is to conclude what the essence/needs of the nation is. To be powerful, the leader needs to be decided on by individuals in his/her inner circle who have the relevant value set for sustainable strategic development of the nation/country.’ Politieke leiders moeten tot het besef komen dat zij naar deskundigen moeten luisteren die hun zeggen wat zij moeten en dienen te horen, dan naar personen die hen naar de mond praten.

Tot nu toe zijn alle politieke leiders eerder gericht op het winnen van de komende verkiezing dan om de toekomst van de komende generaties, veilig te stellen. Het is jammer dat de komende generatie die van de huidige uitstervende politieke leiders moet overnemen, hun heil gaat zoeken in het buitenland. De huidige braindrain en de gevolgen daarvan voor het land mogen wij tot nu toe schrijven aan het verwerpelijk nationaal ontwikkelingsbeleid dat tot nu toe is gevoerd en niet in belang is van land en volk, maar van ‘family & friends’.

Politieke leiders denken nog steeds in hokjes en houden de oude politiek in stand, want ze begrijpen niet dat de tijd van etnisch/religieus denken voorbij is. De ontwikkeling van het land zal alleen tot zijn recht komen, wanneer politieke leiders begrijpen dat ter zake deskundigen aan het roer moeten staan i.p.v. bepaalde ondeskundigen die nu de dienst uitmaken op strategische posities. De tijd is voorbij waarbij wij denken dat om de stemmen van de Coronianen te winnen wij een Coroniaan moeten accommoderen, een Marron voor de Marronstemmen, een Javaan voor de Javaanse stemmen óf een Hindoestaan voor de Hindoestaanse stemmen. Het volk hunkert naar oplossing van haar noden om vooruitgang en ontwikkeling te ervaren in haar leven. Zet de juiste deskundigen op de posten en laat het algemeen belang prevaleren boven het eigen belang.

De politieke leiders nemen steeds het woord visie in de mond, maar kijkend naar hun handel en wandel dan zien wij dat velen van hun het woord visie niet kunnen operationaliseren. ‘Vision is not just a picture of what could be, but it’s an appeal to our better selves and a call to become something more for you nation, your country and the world. The national vision should be an inspiring tool, convergent, inspiring, compelling and unique for the new definition of the future of the nation.

Advies aan de huidige politieke leiders:
‘Knowing others is intelligence, but knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength, but mastering yourself is true power.

De Nationale Assemblee (DNA) moet ook haar verantwoordelijk nemen door het ontwikkelen/aannemen van wetten die duurzame strategische nationale ontwikkelingen garanderen. IMF heeft ervoor gezorgd dat wij nu een Bankwet 2022 hebben, waarin alle kwalificaties voor de directieleden en leden van de raad van commissarissen (rvc) zijn opgenomen. DNA moet deze lijn doortrekken en ook wettelijke kwalificaties vaststellen voor president, vicepresident, ministers, directieleden van ministeries en parastataal directie- en rvc-leden. Laten DNA-leden niet alleen te vinden zijn om BTW-wet wijzigingen in te dienen om het arme volk verder uit te buiten, maar ze ook bereid zijn om wetsproducten in te dienen die het totaal staatsbestel kunnen versterken, waarbij strategische duurzame ontwikkeling gegarandeerd is. 

Laten de DNA-leden nu wetten indienen om de kleinschalige goudsector zo snel als mogelijk te ordenen, waardoor niet alleen de staatsinkomsten zullen toenemen, maar ook de vergiftiging van de binnenlandbewoners door kwik en cyanide, de milieuschade, biodiversiteitsverlies en ecologische verstoring tot het verleden zullen gaan behoren. DNA-leden zijn gekozen voor het dienen van volksbelang, maar absoluut niet voor regeringsbelang. Laat dat gezegd zijn!

Ruben Ravenberg Ph.D
rub_rav@yahoo.com
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May