Mexico: Grote kans op verkiezing eerste vrouwelijke president
07 Sep, 12:30
foto
Xóchitl Gálvez (l), die de oppositiecoalitie leidt, zal het opnemen tegen de voormalige burgemeester van Mexico-Stad Claudia Sheinbaum (r). (Getty Images/Reuters)


Mexico lijkt vrijwel zeker zijn eerste vrouwelijke staatshoofd ooit te zullen kiezen, nadat Claudia Sheinbaum werd bevestigd als kandidaat voor de regeringspartij bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. De voormalige burgemeester van Mexico-Stad zal het opnemen tegen Xóchitl Gálvez, die de oppositiecoalitie leidt.

Sheinbaum, een 61-jarige opgeleide wetenschapper, is een nauwe bondgenoot van president Andrés Manuel López Obrador. "We zullen winnen in 2024", zei ze in een toespraak tegen haar supporters.

Sheinbaum versloeg vijf andere kanshebbers om elk van de vijf peilingen te winnen, met een gemiddelde van ongeveer 39% van de stemmen, zo maakte de Morena-partij bekend.

Sheinbaum was in de jaren tachtig studentenleider en was van 2000 tot 2005 milieusecretaris van Mexico-Stad toen López Obrador burgemeester was. Later was ze zelf burgemeester van Mexico-Stad van 2018 tot eerder dit jaar, toen ze aftrad om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap.

"Meisjes zien een voorbeeld in mij", vertelde Sheinbaum aan het tijdschrift Gatopardo. "De eerste vrouwelijke president zijn zou historisch zijn in ons land."

Uit de huidige opiniepeilingen blijkt dat Sheinbaum de koploper is, deels doordat López Obrador een goedkeuringsscore van meer dan 60% geniet. Volgens de grondwet moet hij zijn ambt neerleggen na één termijn van zes jaar.

Maar mevrouw Gálvez, een uitgesproken vrouwelijke senator met inheemse wortels, zal proberen haar tegen te houden. De oppositiekandidaat draagt inheemse kleding, gebruikt omgangstaal en wordt vaak gezien terwijl zij door Mexico-Stad fietst. Er wordt gezegd dat ze een snelle humor en een nuchtere houding heeft die populair blijkt te zijn bij veel arbeiders en jonge Mexicanen.

Ze is herhaaldelijk in botsing gekomen met de president over onder meer het hoge geweldsniveau in Mexico, waarbij ze stelde dat "eierstokken nodig zijn" om de georganiseerde misdaad het hoofd te bieden. Hij heeft haar ervan beschuldigd de kandidaat te zijn van de rijken, de 'oligarchen en 'conservatieven'.

Uren voordat de benoeming van Sheinbaum werd bekendgemaakt, zei haar naaste rivaal, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard, dat de stemming besmet was door onregelmatigheden en riep hij op tot een herstemming.

Maar de partijleiders verdedigden het proces snel. "Er is geen incident dat het eindresultaat op definitieve wijze heeft beïnvloed", zegt Alfonso Durazo, voorzitter van het nationale bestuur van Morena, volgens persbureau AFP. "Het resultaat van dit proces is definitief."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May