Ontbossing Braziliaanse Amazonegebied 66% gedaald in augustus
05 Sep, 22:15
foto
Onder de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft er een ware verwoesting van het Amazonewoud plaatsgevonden.


De ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied is in augustus met 66,11% gedaald tot het laagste niveau van de maand sinds 2018, zei minister van Milieu Marina Silva dinsdag. Het markeert een belangrijke mijlpaal voor het milieubeleid, aangezien de vernietiging in deze tijd van het jaar vaak toeneemt.

Satellietgegevens van het Braziliaanse ruimteonderzoeksbureau INPE gaven aan dat in deze maand 563 vierkante kilometer regenwoud werd gekapt, een daling van 66,1% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

Uit de cijfers van INPE blijkt dat de ontbossing in de eerste acht maanden van het jaar met maar liefst 48% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

De cijfers geven president Luiz Inacio Lula da Silva redenen om te juichen, aangezien hij heeft beloofd om tegen 2030 een einde te maken aan de ontbossing in de regio, nadat de verwoesting onder zijn voorganger Jair Bolsonaro enorm was toegenomen. Bolsonaro had de inspanningen op het gebied van milieubescherming teruggeschroefd.

Eerder vierde Lula de achteruitgang en zei op sociale media dat dit een "resultaat is van het geweldige werk van het Ministerie van Milieu en de federale overheid."

Sommige deskundigen vreesden dat de aanzienlijke daling van meer dan 40% van de ontbossing in de eerste zeven maanden van Lula's regering in gevaar zou kunnen worden gebracht door een grotere verwoesting in augustus en september, wanneer het weer droger wordt.

De eerste tekenen wijzen er echter op dat deze zorgen niet zijn uitgekomen.

Ontbossing in het Amazonegebied veroorzaakt het verlies van veel soorten en hun leefgebieden, heeft een negatieve invloed op de inheemse bevolking en hun gezondheid, veroorzaakt brand, een toename van de CO2-uitstoot, bodemerosie, overstromingen, woestijnvorming, vervuiling van rivieren en land, en verandert de watercyclus in de wereld negatief.

Brazilië was vorige maand gastheer van een grote regenwoudtop, waar acht Amazonelanden instemden met een lijst van uniform milieubeleid en maatregelen om de regionale samenwerking te versterken. Ze slaagden er echter niet in overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijk doel voor het beëindigen van de ontbossing.

Lula heeft zijn internationale reputatie ingezet voor het verbeteren van de ecologische positie van Brazilië.

Dinsdag ondertekende hij de afbakening van twee nieuwe inheemse grondgebieden – onderdeel van zijn pogingen om een beleid terug te draaien dat was ingevoerd door Bolsonaro, die tijdens zijn ambtsperiode de landerkenning stopzette.

De erkenning van de twee inheemse reservaten verleent hen wettelijke bescherming tegen invasies door illegale houthakkers, goudzoekers en veeboeren.

"We beleven een nieuw moment, met een assertiever beleid en een grotere politieke wil ten gunste van het Amazonegebied", zei Mariana Napolitano, directeur van WWF-Brasil. Maar er is nog meer nodig, waaronder traceerbaarheid en transparantie in de handel in vee, goud en andere grondstoffen, voegde ze eraan toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May