‘Het is geen Verleden, 08-12-1982’ op internationale filmfestivals
04 Sep, 04:53
foto
De film van regisseur Ida Does 'Het is geen Verleden 08 12 1982' is geselecteerd voor diverse internationale filmfestivals.


De documentaire film van omroep HUMAN geregisseerd door Ida Does Het is geen Verleden 08 12 1982, is in het Engels vertaald en officieel geselecteerd door CaribbeanTales International Filmfestival in Toronto, het Trinidad+Tobago FilmFestival in Port of Spain en Tobago, het Playa Film Festival op Aruba, en het Amazonia and Caribbean International Documentary Film Festival (FIFAC) in Saint Laurent du Maroni in Frans-Guyana.

De film It is not Past 08121982 met Noraly Beyer, beleefde haar première vorig jaar op de dag dat de gruwelijke Decembermoorden precies 40 jaar geleden door de militaire dictatuur werden gepleegd. De documentaire werd zowel op de Nederlandse als de Surinaamse televisie uitgezonden.

In de film blikt de bekende media persoonlijkheid Noraly Beyer terug op die nacht ‘waarop ze haar onschuld verloor’. Beyer was op 8 december 1982 werkzaam als nieuwspresentator bij de STVS. In de documentaire onderzoekt zij de open wond van de Decembermoorden zowel in Suriname als in Nederland. Ook sprak zij voor de documentaire met de internationale mensenrechten expert uit Zuid Afrika, professor John Dugard, die de folteringen en moorden van 8 december 1982 voor het Amsterdams Gerechtshof onderzocht en tot de conclusie kwam dat het misdrijven tegen de menselijkheid, internationale misdrijven, zijn.

De documentaire maakte veel indruk door een nauwgezet gebruik van de getuigenissen van directe nabestaanden en ooggetuigen. Ook de waarheidsvinding van het 8 december strafproces vormde een rijke informatiebron voor de makers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May