Petitie tegen grondroof ingediend bij DNA en president
01 Sep, 00:58
foto
Petitie indieners zoeken een oplossing voor de roof van hun gronden. Zij hebben verlenging aangevraagd, maar hun grond is aan derden gegeven. (Foto's: René Gompers)


Stichting Bai Pot Wan Sey, stichting It Has Been A Pleasure, stichting Make Money Change Lifestyle. Deze zijn enkele van de stichtingen die in aanmerking waren gekomen voor een stuk van de grond die al jaren bewoond en bewerkt wordt door Soerin Goerdayal en zijn familie. Hij en een groep personen met hetzelfde probleem, - hun percelen, of delen daarvan, zijn aan derden weggegeven zonder hun medeweten - hebben donderdag petities ingediend bij De Nationale Assemblee en het Kabinet van de President.

De problemen zijn min of meer hetzelfde. Aanvragen om de erfpacht of grondhuur te verlengen worden niet behandeld. Sommigen starten de procedure voor verlenging soms al een jaar van te voren. Maar terwijl ze van de desbetreffende instanties "uw stuk is in behandeling" te horen krijgen, blijkt dat delen van de terreinen ondertussen zijn weggeven aan derden.  

De petities zijn in ontvangst genomen door Assembleevoorzitter Marinus Bee bij DNA en Adjay Moensi, directeur van het Kabinet van de President. Er zal zeker aandacht aan besteed worden en werk van worden gemaakt geven de hoofden aan. Bee stelt dat het grondbeleid "anders moet".

Sommige mensen uit de groep waren behoorlijk verhit. Een man vroeg zich luidop af waarom de VHP "met al haar 20 zetels" niets kan doen. Ze vragen zich onder andere af waarom de president maar niet optreedt; het is immers niet de eerste keer dat mensen op de been komen om grondproblemen aan te kaarten bij De Nationale Assemblee en de president.

Assembleelid Edward Belfort (ABOP/PL) merkt op dat de president met een radicale oplossing moet komen. Maar zijn adviezen worden in de wind geslagen, deelt hij mee. Hij geeft aan dat zelfs zijn eigen partijgenoten hem uitsluiten wanneer hij de misstanden over grondzaken en de misstappen van de partij in deze zaken aanhaalt. Belfort heeft er geen geloof in dat de president een oplossing zal brengen voor deze groep; er zijn al andere groepen geweest die aandacht vragen voor hun grondproblemen en de regering maakt nog steeds geen aanstalten om oplossingen te brengen.

Initiatiefnemer Soerin Goerdayal toont met uittreksels, aan welk individu en vier stichtingen zijn perceel was weggegeven. Er wordt verbaasd gereageerd op de namen van de stichtingen, maar dat sloeg al gauw om in humor. Goerdayal heeft ondertussen van minister Dinotha Vorswijk van Grond en Bosbeheer wat goed nieuws vernomen.

Goerdayal: "De minister heeft de beschikking gestuurd dat de bereidverklaringen intussen zijn ingetrokken. Het terrein is nu weer in handen van de Staat. Zij (de minister) heeft mij beloofd dat ze mij een bereidverklaring zal geven conform mijn aanvraag. Ik hoop dat het weer in mijn handen komt." De groep wacht af totdat ook hun probleem is opgelost: "Anders komen we met 1.000 mensen terug!"
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May