Ruim 500 bezwaren tegen schooladvies bij 10e leerjaar
25 Aug, 00:00
foto
De voorlopige resultaten van het afgelopen schooljaar zijn door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur donderdag gepresenteerd. (Beeld: René Gompers)


Het voorlopige resultaat voor leerjaar 10 geeft aan dat van de 10.002 leerlingen die aan het examen hebben meegedaan, 51 procent het schooladvies heeft gekregen om academisch gericht onderwijs (ago) te gaan volgen en 49 procent beroeps gericht onderwijs (bgo). Ouders hebben ruim 500 bezwaarschriften ingediend tegen de adviezen. Kinderen op school houden en geen drop outs hebben, is het afgelopen jaar een succes geweest. Over het niveau heeft de leiding van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het niet gehad op een donderdag gehouden persconferentie.

"Feit is dat onze kinderen op school zijn", wordt er benadrukt. Er komen in elk geval nieuwe spelregels voor het doorstromen; er zijn problemen verrezen en de inspectie heeft al waarschuwingen gedaan over onder andere lezen, rekenen, en taal. Onderwijsminister Henry Ori en een aantal directeuren zijn ingegaan op de resultaten van het afgelopen jaar, de plannen voor het komende schooljaar en de uitdagingen waarvoor het ministerie staat. Er zullen nieuwe schoolboeken worden geintroduceerd voor het basisonderwijs. Op de agenda staat ook een onderwijscongres. Er worden ruim 150 scholen gerenoveerd. Registraties voor schoolvervoer worden inorde gemaakt. Het plaatsen van leerlingen is hier en daar een uitdaging.

Ori heeft benadrukt dat met doorstromen bedoeld is om kinderen meer kansen te geven en langer te genieten van onderwijs. Het "gratis overgaan" heeft ook nare gevolgen en zijn er wat aanpassingen vereist. Doorstromen wordt voortgezet benadrukt de bewindsman. "Maar op een aantal punten moeten we veiligheidskleppen gaan inbouwen dat kinderen die het niveau niet beheersen, ongenuanceerd doorstromen." Er zullen nieuwe afspraken gemaakt worden met de schoolleiders en leerkrachten, geeft de bewindsman aan. "Dat het doorstromen ook gekoppeld gaat worden aan een aantal spelregels. Het is een nuance die we willen brengen in het systeem."

"Het is heftig om te zeggen 'gratis' doorstromen zonder conditie zonder normen," vervolgt Ori. "We gaan er opnieuw naar kijken. De inspectie heeft ons al een aantal waarschuwingen gegeven, een aantal praktijkervaringen. Vooral in de onderbouw met name van klasse 1 tot en met 4, vooral 3 en 4, hebben ze zorgen gedeeld. Over lezen, rekenen en taal. Er moeten nodige nuanceringen worden gebracht. Die adviezen nemen we heel serieus. We komen daarop terug met gerichte instructies naar de scholen voor 1 oktober, omdat we het schooljaar goed willen beginnen."

Sherida Zalman, directeur van Algemeen Vormend Onderwijs heeft de voorlopige schoolresultaten gepresenteerd. Op het Havo is van de 1.350 deelnemers aan het examen, 46 procent direct geslaagd en 31 procent afgewezen. Op VWO is van de 1.167 kandidaten, 61 procent direct geslaagd, 18 procent afgewezen. Op het Natin: is van de 1.196 deelnemers 68 procent direct geslaagd en 32 procent afgewezen. Imeao: 537 deelnemers, 44 procent direct geslaagd en 48 procent afgewezen. Op de pedagogische instituten zijn van de 233 deelnemers 53 procent direct geslaagd en 25 procent afgewezen.

Op Mulo 4 zijn van de 5.290 kandidaten 61 procent direct geslaagd en 32 procent afgewezen. Op LBO 4 zijn van de 2.370 kandidaten, 36 procent direct geslaagd en 30 procent afgewezen. Van de 10.002 deelnemers van leerjaar 10 is het schooladvies dat 51 procent academisch gericht onderwijs mag gaan volgen en 49 procent beroepsgericht onderwijs.  Zalman geeft aan dat het doorstromen ook is bedoeld om het fenomeen van uitvallers oftewel 'drop outs', tegen te gaan.

Zalman: "We kennen de excessen, inspecteurs en schoolleiders kunnen daarvan meepraten, de uitval die we hadden binnen het VOJ, vooral in klas 2 van zowel oud Mulo als LBO. Als we nu kijken naar de resultaten van leerjaar 10 qua uitval van kinderen, dan zeggen we dat we daar al succes hebben gehad. We gaan het even niet hebben over het niveau van de kinderen maar feit is: onze kinderen zijn op school. We kunnen op z'n minst iets aan de kinderen aanbieden…want als het cognitieve, het 'kennen' niet zo goed lukt, dan stappen we over op het 'kunnen', dan kunnen we onze kinderen een van de niveaus aanbieden van beroepsgericht onderwijs."

Ori schat dat het ruim 2 jaren gaat duren om vast te stellen of het vernieuwde onderwijssysteem wel of niet beter geschoolde mensen zal produceren ten opzichte van de het oude systeem. Belangrijk is dat er genoeg opties zijn voor leerlingen die volgens het schooladvies geen academisch gericht onderwijs kunnen volgen. Het land heeft ook goede technici nodig benadrukt hij, maar ouders zijn nog teveel gericht op "mijn kind moet naar het mulo". De ruim 500 bezwaren van ouders tegen de schooladviezen, getuigen daarvan. Een commissie is bezig met herbeoordelingen. Aangegeven is dat sommige bezwaren gegrond zijn en dat in andere gevallen de school gelijk heeft.

Vandaag wordt in De Nationale Assemblee een vergadering gehouden over het onderwijs. De NDP-fractie had om een spoedvergadering gevraagd, die gehonoreerd is door Assembleevoorzitter Marinus Bee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May