Rasoelbaks: Hof unaniem eens met benoeming Paragsingh
24 Aug, 06:38
foto
Het Hof van Justitie bijeen voor de installatie van de procureur-generaal Garcia Paragsingh, het lid Eric Rudge en lid-plaatsvervanger Cynthia Klein. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het Hof van Justitie was het er unaniem mee eens om Garcia Paragsingh te benoemen tot procureur-generaal. Het Hof heeft Paragsingh getoetst op de competenties die voor alle hoedanigheden binnen de Rechterlijke Macht gelden; deskundigheid, integriteit, zelfvertrouwen, stevigheid, samenwerken, besluitvaardigheid, sociabiliteit, zelfreflexie, plannen, organiseren en prioriteren en mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid. Volgens Hofpresident Iwan Rasoelbaks was er slechts ampel beraad nodig om positief te adviseren voor de benoeming van Paragsingh tot de hoogste vervolgingsambtenaar.

Er was veel dyugu dyugu over de benoeming van Paragsingh. Vooral vicepresident Ronnie Brunswijk was daar fel tegen gekant. Hij was trouwens een van de eersten die Paragsingh na haar benoeming een brasa gaf. Ook woensdag was hij samen president Chan Santokhi aanwezig bij haar installatie bij het Hof van Justitie.

Rasoelbaks was duidelijk over de gedachtenvormingen in de samenleving over het proces tot benoeming, beëdiging en installatie. "Vanwege de checks and balances in het kader van de trias-leer, zoals vastgelegd in de grondwet, treedt het bestuurlijk deel van het Hof slechts in de beoordeling van de benoeming en beëdiging, indien het gegeven advies van het Hof, ongemotiveerd of zonder een draagkrachtige motivering terzijde wordt gelegd door de regering." Hij voegde eraan toe dat in het belang van de samenleving, het Hof dit "groot goed koestert en ervoor waakt dat de checks and balances tussen de drie staatsmachten niet in gevaar komt."

Behalve Paragsingh zijn ook de rechters Eric Rudge en Cynthia Klein geïnstalleerd als respectievelijk lid en lid-plaatsvervanger van het Hof van Justitie. De Hofpresident drukte de geïnstalleerden op het hart, dat " u vanaf heden en indachtig de competenties uw verantwoordelijkheden en bevoegdheden kunt uitoefenen." Rudge zal vanaf het nieuwe zittingsjaar in oktober verantwoordelijk zijn voor de zittingen in het district Nickerie. Klein zal zich als voltijdse lid-plaatsvervanger toeleggen in de kamers hoger beroep strafzaken en als rechter-commissaris.

Rasoelbaks voegde eraan toe: "Bedenk dat de Rechterlijke Macht ingevolge de constitutie en de wet met macht bekleed is…zo u wilt, met bevoegdheden die kunnen ingrijpen in menselijke vrijheden en vermogens; laten wij daarom bij het hanteren van die bevoegdheden transparant en met beleid optreden en bovenal rechtstatelijk."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May