Dominicaanse Republiek: Plasticbedrijf verantwoordelijk voor explosie
21 Aug, 04:53
foto
Brandweerlieden bestrijden het vuur na een krachtige explosie in San Cristobal, de Dominicaanse Republiek. Bij de explosie maandagmiddag zijn minstens 31 doden gevallen. (Foto: AP)


De Dominicaanse autoriteiten hebben aangekondigd dat ze een strafzaak tegen een kunststofbedrijf voortzetten op basis van bewijs dat is gevonden tijdens een onderzoek naar een krachtige explosie deze week, waarbij ten minste 31 mensen om het leven kwamen.

De politie en het Openbaar Ministerie gaven een gezamenlijke verklaring af waarin stond dat de ontploffing plaatsvond bij een bedrijf genaamd Vidal Plast, in plaats van bij een bakkerij, zoals de autoriteiten aanvankelijk hadden gezegd. De explosie vond maandagmiddag plaats in een bruisend commercieel centrum in San Cristobal, een stad even ten westen van de hoofdstad Santo Domingo.

"Het Openbaar Ministerie heeft bewijs dat de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de verantwoordelijken staaft, die met hun acties tientallen mensen hebben gedood en miljoenen verliezen hebben veroorzaakt", aldus de verklaring, daarbij verwijzend naar aanklager Fadulia Rosa Rubio.

Het ministerie zei dat het verschillende mensen onderzoekt, maar heeft hen niet geïdentificeerd.

Het bedrijf Vidal Plast recycleert, koopt en verkoopt plastic materialen, zeiden ambtenaren.

Autoriteiten zeiden ook dat ze bewijs hebben dat er in maart brand was in het bedrijf, veroorzaakt door een vonk en een chemische stof en dat het bedrijf geen maatregelen nam "ondanks het feit dat het bekend was met het hoge risico van zijn activiteiten".

Víctor Bisonó, de minister van Industrie en Handel, vertelde verslaggevers dat de gemeente de fabriek in het verleden had gesloten, maar meer details gaf hij niet.

N Digital, een gerespecteerde online krant in de Dominicaanse Republiek, meldde dat het bedrijf in 2003 was opgericht. Het citeerde een van de oprichters van het bedrijf die zei dat de fabriek niet werkte en dat twee van zijn werknemers gewoon materiaal van de site aan het verwijderen waren toen de explosie plaatsvond, waarbij een van hen omkwam.

Ambtenaren verhoogden vrijdag ook het aantal doden van 28 naar 31. Ze zeiden dat tot nu toe zeven van de doden waren geïdentificeerd. Donderdag zei de regering dat het tot drie maanden zou kunnen duren om alle doden bij de ontploffing te identificeren.

Bij de ontploffing raakten nog eens 59 mensen gewond en de meerderheid blijft in het ziekenhuis.

San Cristobal, de geboorteplaats van dictator Rafael Trujillo, was bijna 23 jaar geleden de plaats van een nieuwe explosie. In oktober 2000 ontplofte een wapendepot, waarbij minstens twee mensen om het leven kwamen en meer dan twee dozijn gewond raakten, waardoor de autoriteiten gedwongen werden duizenden te evacueren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May